Miljenko Jergović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Miljenko Jergović
Miljenko Jergovic Graz 2012.JPG
Miljenko Jergović, u Grazu 2012. godine
Rođenje (1966-05-28) 28. maj 1966 (53 god.)
Sarajevo, SFRJ
Veb-sajt jergovic.com

Miljenko Jergović (Sarajevo, 28. maja 1966.), bosanskohercegovački i hrvatski novinar i književnik, romanopisac, scenarista, esejista, pisac priča, dramskih tekstova, pjesama i novinskih članaka. Živi u okolini Zagreba. Član je hrvatskog i bosanskohercegovačkog P.E.N. centra.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Miljenko Jergović, u Grazu 23. marta 2015. godine

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Rođen je i odrastao u Sarajevu, gdje je diplomirao filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Prva djela[uredi | uredi izvor]

Njegov književnički talent prepoznat je prvom pjesničkom zbirkom Opservatorija Varšava objavljenom 1988. godine, za koju je dobio Goranovu nagradu i Nagradu Mak Dizdar. Kasnije objavljuje još dvije zbirke poezije. Godine 1992. počinje saradnju sa sedmičnikom Nedjeljna Dalmacija u kojem redovito piše kolumne, kao novinar i urednik. 1993. godine seli u Zagreb. Njegova prva, najpoznatija i jedna od uspješnijih zbirki pripovijetki o haotičnoj svakodnevici života u zaraćenoj Bosni i Hercegovini Sarajevski Marlboro, objavljena 1994. godine, osigurava mu međunarodno priznanje. Djelo je nagrađeno Nagradom za mir Ericha-Marie Remarquea i Nagradom Ksaver Šandor Gjalski.

Romani[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Novinarski rad[uredi | uredi izvor]

Jergović je objavljivao svoje radove u Nedjeljnoj Dalmaciji, u kojoj je 1990tih godina imao svoju kolumnu. U sarajevskom časopisu Dani, do 2001. godine piše kolumne pod nazivom Historijska čitanka[1] Kasnije objavljuje u hrvatskom dnevniku Jutarnji list, u kolumni Subotnja matineja, piše članke o aktualnim političkim, socijalnim i sportskim događanjima u Hrvatskoj.[2] Istovremeno objavljuje članke u srbijanskom dnevniku Politika.[3] Pisao je eseje i novinske članke za splitski Feral Tribune, a od 2000. godine za hrvatski tjednik Globus. Redovni je kolumnista portala Radiosarajevo.ba.

Film[uredi | uredi izvor]

U režiji Gorana Rusinovića 2008. godine, po motivima romana Buick Riviera, snimljen je film Buick Riviera. Scenario za film su zajedno napisali Goran Rusinović i Jergović. [4] Film je dobio nekoliko međunarodnih nagrada.

Kritika[uredi | uredi izvor]

Kontroverze[uredi | uredi izvor]

Zbog svog kritičkog pristupa književnosti, kritikovan je od književnih kritičara, novinara, kako zbog svog načina pisanja,[5] preseljenja iz Sarajeva u Zagreb, kritičkom pisanju o hrvatskoj politici, te pisanja za beogradski dnevnik Politiku.[6] Supotpisnik je otvorenoga pisma petorice bosanskohercegovačkih i hrvatskih intelektualaca (Ivo Komšić, Miljenko Jergović, Ivan Lovrenović, Mile Stojić i Ivan Kordić) upućenog iz Sarajeva, 6. januara 1992, predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu kao "odgovornomu za političko uništenje Bosne i Hercegovine". [7]

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

Jergovićeva djela, prevedena su na italijanski, francuski, njemački, engleski, španjolski, katalonski, portugalski, švedski, finski, holandski, bugarski, mađarski, makedonski, slovački, litvanski, bjeloruski, poljski, češki i slovenski.[8]

Poezija[uredi | uredi izvor]

Priče[uredi | uredi izvor]

Romani[uredi | uredi izvor]

Eseji, kritike, novinski članci[uredi | uredi izvor]

Neobjavljeni radovi[uredi | uredi izvor]

  • Wilimowski (roman), neobjavljeni roman; pročitan i emitiran na Trećem programu Radio Beograda od 4. do 21. juna 2012.[8]

Filmovi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Članak Deminutiv iz kolumne Historijska čitanka 1998; Online arhiva časopisa Dani". Arhivirano s originala, 28. 10. 2012. Pristupljeno 23. 11. 2012.
  2. ^ Članak Tihi portreti tuđih gradova iz kolumne Subotnja matineja 2012; Online arhiva dnevnika Jutarnji list
  3. ^ Članak Hajka na glavnog analitičara iz kolumne Pogledi sa strane 2010; Online arhiva dnevnika Politika.
  4. ^ Film Buick Riviera na portalu imdb.de (de)
  5. ^ Članak Raslo mi je Zakum drvo na portalu e-novine, autora Mirnesa Sokolovića
  6. ^ Članak Miljenkova politika na portalu e-novine, autora Senada Pećanina
  7. ^ "Otvoreno pismo dr. Franji Tuđmanu predsjedniku Republike Hrvatske na portalu Ivana Lovrenovića". Arhivirano s originala, 12. 7. 2012. Pristupljeno 29. 3. 2013.
  8. ^ a b Autorova službena web stranica
  9. ^ Članak Pisac i kolumnist Jutarnjeg dobio jednu od najvažnijih europskih književnih nagrada! u Jutarnjem listu od 20. oktobra 2012.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]