Zrinko Ogresta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zrinko Ogresta
Rođenje (1958-10-05) 5. oktobar 1958 (65 godina)
NacionalnostHrvat
Zanimanjerežiser, profesor

Zrinko Ogresta (rođen 5. oktobra 1958) hrvatski je filmski režiser, profesor filmske režije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti te član Evropske filmske akademije sa sjedištem u Berlinu.

Ogresta je autor cjelovečernjih igranih filmova prikazivanih i nagrađivanih na uglednim svjetskim festivalima (Venecija, Karlovy Vary, London, Montpellier, Haifa, Denver, Milano).

Filmsko stvaralaštvo[uredi | uredi izvor]

Kada je diplomirao režiju, Ogresta je prvo radio kao asistent režisera, objavljivao tekstove o filmu u zemlji i inostranstvu te režirao zapažene kratke i TV-filmove, poput Zabranjene igračke i Dueta za jednu noć.

Njegov prvi dugometražni igrani film bio je Krhotine – kronika jednog nestajanja (1991), politička drama s kojom je osvojio nagrade kritičara Oktavijan i Zlatnu arenu za scenarij zajedno s Ladom Kaštelan. Nakon toga režirao je drame s izrazitim socijalnim elementima: siromaštvom, ratom, društvenim devijacijama prouzrokovanim ratom. Filmovi koji najbolje govore o ovim elementima su Isprani za koji je nagrađen Zlatnom arenom za najbolji film i režiju i Crvena prašina, za koji je dobio Zlatnu arenu za režiju i scenarij (1999).

Najviše sarađuje sa snimateljem D. Geclom i glumcem Ivom Gregurevićem. Ostali važniji filmovi: Leo i Brigita (1989; kratki televizijski), Doli – krhotine moga odrastanja (1992; dokumentarni film), Tu (2003; Velika zlatna arena).[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Biografija na vecernji.hr". Arhivirano s originala, 20. 12. 2015. Pristupljeno 26. 10. 2014.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]