Mirza Idrizović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mirza Idrizović
Mirza Idrizovic 2.JPG
Mirza Idrizovic, Sarajevo 1997
Rođenje (1939-08-07) 7. august 1939.
Sarajevo, Kraljevina Jugoslavija
Smrt21. decembar 1997(1997-12-21) (58 godina)
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Zanimanjerežiser, scenarist[1]
Na snimanju "Hodoljublja", Dougga Tunis
Sa Miom Begović na snimanju filma "Azra".

Mirza Idrizović (rođen u Sarajevu 1939., preminuo 1997.) je bio filmski i TV režiser i scenarista.

Studirao je arhitekturu u Ljubljani, završio je u Sarajevu. Radio kao scenograf na nekoliko igranih filmova, bio asistent nekolicini poznatih stranih i domaćih reditelja (Tomo Janjić, Veljko Bulajić Aleksandar Astrik, Orson Vels), te se bavio filmskom publicistikom i radio kao urednik dokumentarnih i igranih programa na TV Sarajevo.

Filmska karijera[uredi | uredi izvor]

Prvi igrani film ovog autora nosi naslov Ram za sliku moje drage (1968), tema je djetinstvo i odrastanje, prisutna je humorna poetska forma i reference na tadašnji Novi talas. Idrizovićevi filmovi su smjesa humora, nostalgije, nadrealističkog prosedea, te blage tuge. Ovo su osnovne karkteristike i njegovih sljedećih igranih filmova Život je masovna pojava (1970), i Pjegava djevojka (1973)

Novu fazu u svom opusu počinje filmom Miris dunja (1982). Ratnom melodramom koja se bavi odnosom muslimana i jevreja tokom okupacije Sarajeva u Drugom svjetskom ratu. Ovaj film je bio jugoslovnski predstavnik za nagradu Oskar, a dobio je i Zlatnu arenu za scenario. Azra (1988) je drugi film iz Idrizovićeve ratne faze. Ovaj film govori o kraju rata u Sarajevu i položaju žene.

U pripremama za igrani film Bosanski rulet ga zatiče rat u Sarajevu. Radi za producentsku kuću Saga, i režira nekoliko kratkih dokumentarnih filmova različite tematike. Ratni rad autora udruženi u Sagi je nagrađen Feliksom Evropske filmske akademije. Na desetini svjetski festivala je prikazan i Sagin film MGM Sarajevo, gdje je Idrizović bio jedan od trojice reditelja. Režirao je veliki broj kratkih filmova od kojih su najpoznatiji i najnagrađivaniji Pismo, Kasabe, La paloma. Na televiziji će ostati zapamćen kao autor putopisne tv serije Hodoljublja.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Biografija na imdb.com pristupljeno 6. juni 2015.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]