Slowpoke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Slowpoke
Opći podaci
Japansko imeヤドン Yadon
Redni broj79
Generacijaprva
VrstaVodeni/Psihički
StepenElementarni
Razvio se iz-
Razvija se uSlowbroa
Slowkinga
RazvojStjecanjem iskustva (Slowbro)
Razmjena uz Kraljev kamen (Slowking)
Visina1,2 m
Težina36,0 kg
SposobnostZaboravnost (Oblivious)/Vlastiti tempo (Own Tempo)

Ime Slowpoke dolazi od engleske riječi "slowpoke", što je pogrdna riječ korištena za vrijeđanje lijenih i tromih osoba. Isto tako, ime bi moglo biti kombinacija engleske riječi "slow" = spor, i riječi Pokemon. U početku, Slowpoke se trebao zvati Slowmo (vjerovatno kratica za "slow motion" = usporena kretnja). Njegovo japansko ime, Yadon, dolazi od japanske riječi "yadokari", što znači rak samac.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Slowpoke je umjereno velik Pokemon ružičaste boje tijela čiji izgled tijela i lica nalikuje na nilskog konja ili vidru iz crtanih filmova. Slowpoke posjeduje i neke medvjeđe osobine. Njegov odsutni izraz lica i upadljivo tromo i lijeno ponašanje dalo mu je klasifikaciju "Pokemon mangupa", te se u njihovom životnom ciklusu ne odvija ništa što bi moglo protivrječiti ovoj klasifikaciji. Mitovi o Slowpokeu kažu da zijevanjem može prizvati snažne i duge kišne periode. Doduše, Slowpoke zijeva svaki put kada se glasa (u ovom slučaju, kada izgovara svoje ime). Ovaj čin trebao bi izoštriti njegova osjetila u svakom pogledu (što zijevanje inače čini), ali Slowpokeu to očito ne pomaže.

Većinu vremena Slowpokea se može vidjeti kako besposleno sjedi i gleda odsutnim i zamišljenim izrazom lica, iako niko zapravo ne zna o čemu on u tim trenucima razmišlja (i u što zapravo gleda). Slowpoke ne može birati hoće li biti lijen, ili neće; njegov nervni sistem nije dovoljno razvijen da brzo reagira na vanjske podražaje ispod vremenskog razmaka od pet sekundi, čak i ako je taj vanjski podražaj napad drugog Pokemona (ili grabežljivca). Međutim, čak i kada reagira na takav podražaj, njegova živahnost i brzina nisu nimalo impresivni.

Osnovna Slowpokeova aktivnost jest uranjanje njegovog repa, koji je potpuno imun na ikakvu vrstu boli, u rijeke ili jezera gdje ga koristi kao ribarski štap u vrijeme kada je u potrazi za hranom. Njegov rep luči slatku supstancu nalik biljnom soku na samom vrhu, što privlači ribu koja ga zatim ugrize za rep. Ako riba ne zagrize dovoljno snažno da otkine njegov rep (što se zna dogoditi ako Slowpoke repom uhvati Carvanhu), Slowpoke podigne svoj rep i nahrani se ulovljenom ribom. Čak i kada peca hranu, Slowpoke često zaboravi što zapravo rad, te na istom mjestu može ostati nekoliko narednih dana, nikada ne primjećujući svoj ulov, što bi značilo da hranjenje za Slowpokea nije od vitalne važnosti. Isto tako, ako mu rep biva otkinut, Slowpokeu će izrasti novi, što je slično Staryuovom regeneriranju otkinutih krakove. Brza regenerativna narav Slowpokeova repa, kao i njegov ukusan okus (kojem nedostaju hranidbene vrijednosti), učinile su ga veoma popularnom delikatesom, što je preraslo u uzgajanje Slowpokea na crnom tržištu radi njihovih repova, posebno kod kriminalnih grupa poput Tima Raketa.

Vjerovatno najzamršenija Slowpokeova osobina jest njegova transformacija u drugog Pokemona ako dođe u izravan dodir sa Shellderom. Kada Shellder zagrize Slowpokeov rep dok ovaj peca u rijeci, što je veoma česta pojava, tjelesna kompozicija Slowpokea i Shelldera u mijenja se, tvoreći jedinstvenog Pokémona Slowbroa. Slična pojava događa se ako Shellder zagrize Slowpokeovu glavu dok ovaj nosi Kraljev kamen (što je mnogo rjeđa pojava od prethodno spomenute), što ponovo transformira oba Pokémona u jedinstvenog Slowkinga. U oba slučaja, ova se pojava može povratiti u prvobitno stanje micanjem Shelldera, koji se veoma čvrsto drži, sa Slowpokeova tijela, što će ga povratiti u njegov prvobitni oblik prije transformacije (ovo je nemoguće izvesti u ijednoj Pokémon videoigri).

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

U Pokémon Red, Blue i Yellow, Slowpokea se može pronaći na Stazi 10, u Safari zoni, te na ostrvima Morske pjene. Slowpoke je veoma koristan Pokémon u prvobitnim verzijama Pokémon videoigara jer je sposoban naučiti tri tehnike pomoću Skrivenih uređaja (HM): Bljesak (Flash), Snagu (Strength) i Surfanje (Surf).

U igrama Pokémon Gold, Silver i Crystal, Slowpoke je veoma čest u Slowpokeovom vrelu u Azelea gradu.

U Pokémon LeafGreen videoigri, Slowpoke je veoma čest i može ga se naći na većem broju različitih Staza, u Safari zoni, na ostrvima Morske pjene, Nepoznatoj pećini, kao i na većem broju Sevii ostrva.

Što se borbenih sposobnosti tiče, Slowpoke se ističe u HP statusu, no u ostalim je statistikama prilično loš, posebno u Speed statusu. No, iznenađujuće, Slowpoke nije najsporiji Pokémon (Pokémon s najnižim Speed statusom); ova titula nedvojbeno pripada Shuckleu. Dok se oba Slowpokeova tipa tiču Special Attack statusa, njegov je Attack status veći od Special Attack statusa. U prirodi, ova kombinacija negativno utiče na njega, ali s dobrom kombinacijom Vodenih, Psihičkih i snažnih fizičkih napada, Slowpoke se i sam može dobro držati u borbama. Najpoželjnija tehnika u Slowpokeovoj listi napada vjerovatno je tehnika Kletve (Curse), koja povisuje njegov Attack i Defense status u zamjenu za smanjivanje njegovog Speed statusa. Kako je Slowpoke inače veoma spor u borbi, smanjenje Speed statusa veoma je mala cijena za povećanje dviju drugih statistika.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Slowpoke se dvaput pojavio u Pokémon animiranoj seriji sa značajnijim ulogama. Prvo pojavljivanje u epizodi 68 ("The Evolution Solution") prikazuje Slowpokea koji pripada Pokemon profesoru Westwoodu s ostrva Morske pjene, koji se razvija u Slowbroa uz pomoć Tima Raketa. Profesor Westwood na kraju shvati detalje Slowpokeove evolucije.

Drugo značajno pojavljivanje Slowpokea bilo je u epizodi 144 ("A Shadow of a Drought"), koja prikazuje Slowpoke koji prizivaju kišu u Azelea gradu. Gnjev stanovnika koji saznaju da je Ash nagazio na rep Slowpokea podsjeća na važnost svetih krava u indijskoj kulturi.