Smallville (sezona 7)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Smallville sezona 7
Smallvilleseason7DVD.jpg
Promotivni poster sezone 7
Država porijekla Sjedinjene Američke Države SAD
Mreža The CW
Trajanje 27. septembar 2007. – [1]
Broj epizoda 20
Datum DVD izdanja Regija 1: 9. septembar 2008
Regija 2: 13. oktobar 2008
Prethodna sezona Sezona 6
Sljedeća sezona Sezona 8

Sedma sezona američke TV serije Smallville počela se emitovati 27. septembra 2007. godine. Ovo je druga sezona koja se emituje na televizijskoj mreži CW. Redovna glumačka ekipa sedme sezone uključuje sljedeće glumce: Tom Welling, Michael Rosenbaum, Kristin Kreuk, Allison Mack, Erica Durance, Aaron Ashmore, Laura Vandervoort i John Glover. Ova sezona je fokusirana na Clarkovo upoznavanje njegove biološke rodice po imenu Kara, koju on podučava kako da kontroliše sposobnosti u javnosti; Lanino ponašanje prema njenim prijateljima i prema Luxu, nakon što je otkriveno da je odglumila vlastitu smrt; Chloe otriva da ima kriptonsku sposobnost; oktriva se tajna novog novinara Daily Planeta po imenu Grant Gabriel.

Epizode[uredi | uredi izvor]

Title Writer(s) Director Airdate[1] Viewers (millions) Ep #
"Bizarro" Brian Peterson & Kelly Souders Michael Rohl 27. septembar 2007 1
Clark se suočava sa svojim dvojnikom Bizarrom, a žestoka bitka uzrokuje pucanje brane Reeves. Lex, koji je uhapšen zbog Laninog ubistva, je zarobljen u poplavi. Prije nego se utopi, Lexa spašava nepoznata djevojka, za koju kasnije vjeruje da je anđeo koji mu je pružio drugu šansu. Lionelovo tijelo je uzela nepoznata osoba. Chloe je proglašena mrtvom u bolnici, ali ona oživljava kasnije u mrtvačnici. Clark otkriva da je slabost njegovog dvojnika žuto Sunce, te to i iskorištava uz pomoć Johna Jonesa (glumi ga Phil Morris). Otkriva se da je Lana živa, te da živi u Šangaju, u Kini.
"Kara" Todd Slavkin & Darren Swimmer James Conway 4. oktobar 2007 2
Clark otriva da ima rodicu po imenu Kara, koja je bila u hibernaciji posljednjih osamnaest godina. Nakon burnog prvog susreta, gdje su se Clark i Kara borili, njih dvoje se brzo udruže kako bi pronašli Karin ukradeni brod. Zajedno pronalaze brod, kojeg je uzelo Ministranstvo unutrašnje sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država, koji je, međutim, podešen za samouništenje. Kasnije, Kara otkriva je da kriptonski kristal, koji je bio sakriven unutar broda, ukraden prije nego je brod eksplodirao. Lex pronalazi Lanu, koja je iskoristila svog klona kojeg je LuthorCorp stvorio kako bi odglumila vlastitu smrt u Kini. Lex se vraća u Smallville, odlučan da pronađe djevojku koja mu je spasila život.
"Fierce" Holly Harold Whitney Ransick 11. oktobar 2007[2] 3
Kara odlučuje da se pridruži takmičenju ljepote "Miss Sweet Corn". Clark pokušava da nauči Karu da kontroliše svoje sposobnosti, kako ne bi otkrila njihove tajne, ali postaje frustriran njenim nedostatkom koncentracije. Lana se vraća u Smallville, oslobođena svih optužbi, te se pomiruje sa Clarkom. Tyler i Tempest, dvije učesnice u takmičenju ljepote, na koje su djelovali meteori i koji su vidjeli kako Kara upotrebljava svoje sposobnosti, uvjeravaju Karu da im pomogne da ukradu neko zakopano blago. Ispostavlja se da je to blago ustvari SOS poruka od drugog Kriptonca na Zemlji. Lex se suočava sa Karom i obećava joj da će otkriti istinu o njenim sposobnostima.
"Cure" Al Septien & Turi Meyer Rick Rosenthal 18. oktobar 2007 4
Chloe saznaje da je dr. Curtis Knox (Dean Cain) ima hirurški lijek za ljude na koje su utjecali meteori, te ugovara sastanak, znajući da je nuspojava gubitak pamćenja. John Jones dolazi na farmu Kentovih, te upozorava Clarka da on ne može vjerovati Kari. John objašnjava da je njen otac Zor-El pokušao ubiti Clarkovog oca, te mu govori da mora pronaći Karin kristal prije nje. Clark pronalazi dr. Knoxa u pokušaju da uzme Chloeino srce, te da ga transplatira u ženu koju voli. Lana iskoristi 10 miliona dolara koje ju ukrala od Lexa, kako bi kupila opremu za špijuniranje.
"Action" Caroline Dries Mairzee Almas 25. oktobar 2007 5
Dok se vrši snimanje filma Warrior Angel na farmi Kentovih, Clark spašava glavnu glumicu Rachel Davenport (glumi je Christina Milian) iz automobilske nesreće. Nakon istrage, Chloe saznaje da neko pokušava ubiti Rachel, zato što vjeruju da njen lik treba umrijeti, kako što se desilo u stripu. Jedan od napadača otkriva Clarkovu tajnu kada ga vidi kako zaustavlja metak koji je bio ispaljen prema Rachel; pokušava i ubiti Lanu u nadi da će njena smrt natjerati Clarka da vidi svoju budućnost kao spasioca Zemlje. Otkriva se da je Lana otela Lionela Luthora, a kada se on konačno oslobodio Lionel govori Lani da zna da je ona to učinila.
"Lara" Don Whitehead & Holly Henderson James Conway 1. novembar 2007 6
Clark saznaje da je Kara u Washington, D.C. u potrazi za kristalom iz njenog broda. Kara saznaje tačnu lokaciju kristala, ali kada stigne, kristal više nije tamo. Clark se suočava s njom u jednom klubu, ali ona odleti. Uz Jimmyevu pomoć, Kara ulazi u Lexovu vilu, gdje je čeka agent Carter. Koristeći se kriptonskim lisicama, Carter zarobljava i odvodi Karu nazad u Virginiu. Kriptonskim serumum istine, Carter pokušava naučiti više o Kriptonu, ali Clark ga prekida u toj namjeri i spašava Karu uz pomoć Lionela. Clark pokazuje Lani Karin kristal, koji sadrži DNK njegove biološke majke.
"Wrath" Kelly Souders & Brian Petersen Charles Beeson 8. novembar 2007 7
Munja pogađa vjetrenjaču na farmi Kentovih, gdje se nalazio Clark, oslabljen ostacima kriptonita; munja prolazi kroz njega i Lanu, prebacujući dio njegovih moći na nju. Nakon što su podijelili prvi intimni trenutak u dvije godine, Clark se počinje brinuti kako će se Lana snaći sa novim moćima, kada se sjetio šta se desilo sa Ericom Summersom i njegovim ocem. Lana postaje agresivnija sa njegovim moćima, uzimajući od Lexa povjerljive podatke o tome šta je Lex uradio sa brodom Miltona Finea, te ga kasnije i napada. Nakon borbe sa Clarkom, Lanine "nove" moći reapsorbira Clark; tokom borbe Fineovi ostaci se oslobode.
"Blue" Todd Slavkin & Darren Swimmer Glen Winter 15. novembar 2007 8
Clark koristi Karin kristal kako bi oživio svoju majku Laru, ali tako vraća nazad i Zor-Ela. Lana nenamjerno daje Clarku plavi prsten koji mu oduzima moći, dok Zor-El pokušava pokoriti svijet. Romantičnu vezu Lois i Granta otkrivaju Lex i Chloe. Otkriva se da su Grant i Lex sarađivali, te se otkriva da je Grant Lexov mlađi brat Julian Luthor. Clark odlazi u Tvrđavu i uništava kristal, što uništava Zor-Ela i Laru. Kara je prebačena u Detroit, Michigan, bez ikakvih sjećanja o tome ko je, a Jor-El govori Clarku da će biti posljedica za njegovu stalnu neposlušnost.
"Gemini" Caroline Dries Whitney Ransick 13. decembar 2007 9
Clark i Lana se udružuju kako bi srušili Lexa, te otkrivaju preko pacijenta fondacije Isis da je Milton Fine još uvijek živ. Adrian, jedan od Lexovih eksperimentalnih pacijenata, podmeće Chloe bombu, prijeteći da će je ubiti ako Lois ne natjera Lexa da prizna da je klonirao ljude. Lois se suočava sa Lexom i nakon što je Lex onesvijesti otkriva se da je pacijent ustvari neuspjeli klon Lexovog brata Juliana. Adrian otkriva da je "Grant Gabriel" uspješan klon. Chloe, bojeći se da će umrijeti, priznaje Jimmyu da su na nju utjecali meteori. Na kraju, otkriva se da se Bizarro predstavljao kao Clark cijelo vrijeme, a da za to nije niko znao, dok je Clark zarobljen u Tvrđavi samoće.
"Persona" Don Whitehead & Holly Henderson Todd Slavkin 31. januar 2008 10
Lana nije svjesna da se Bizarro lažno predstavlja kao Clark, koji je još uvijek zaleđen u Tvrđavi samoće, otkriva mu informacije o Miltonu Fineu. Bizarro pronalazi Finea u nadi da će mu on pomoći da porazi svoju slabost, žuto Sunce. Fine upućuje Bizarra Dax-Uru, kriptonskom naučniku koji je na Zemlju stigao nekoliko godina prije. Jor-El oslobađa Clarka iz zarobljeništva kako bi porazio Bizarra. Clark dobija plavi kriptoni od Dax-Ura i koristi ga kako bi uništio Bizarra. Clark nesvjesno vodi Finea do Dax-Ura, te Fine koristi Dax-Ura kako bi povratio svoje moći. Nakon što Grant otkrije svoj pravi idnetitet Lionelu, Lex naređuje da ga ubiju.
"Siren" Kelly Souders & Brian Peterson Kevin Fair 7. februar 2008 11
Chloe presreće povjerljivu informaciju od Lexa, međutim, pojavljuje se Black Canary i uzima informacije nazad za Lexa. Kada Lex sazna da je Green Arrow bio umiješan, salje Black Canary na njega. Ona napada Olivera, vjerujući da je on terorist, te usput otkriva Lois njegov pravi identitet. Clark se suočava sa Canary, te joj govori pravu istinu. Oliver joj nudi mjesto u njegovom timu što ona prihvata, dok Clark i Lana pokušavaju obnoviti svoju vezu.
"Fracture" Caroline Dries James Marshall 15. februar 2008 12
Lois otkriva da je Lex pronašao Karu, koja ima amneziju, te ga prati do Detroita u potrazi za njom. Konobar u kafiteriji, u kojoj Kara radi, je opsjednut njome, i kada Lex stigne, konobar ga upuca, bojeći se da e ovaj odvesti Karu. Zatim drži Karu i Lois kao taoce.[3]
"Hero" Aaron and Todd Helbing Michael Rohl 13. mart 2008 13
Kara i Jimmy dolaze na koncert gdje upoznavaju Clarkovog najboljeg prijatelja Petea Rossa, koji je napustio Smallville prije tri godine. Pete konzurmira neku vrstu gume sa kriptonitom, te razvija vlastite sposobnosti.[4]
"Traveler" Don Whitehead & Holly Henderson Glen Winter 20. mart 2008 3.41[5] 14
Lionel unajmljuju grupu ljudi da kidnapuju Clarka, using kryptonite tazers to subdue him, and lock him in a kryptonite-lined cell. Patricia Swann (Gina Holden), Dr. Virgil Swann's daughter, comes looking for the "Last Son of Krypton" and accuses Lionel of taking the "Last Son" for himself, and having a hand in the deaths of her father, the Teagues and the Queens – three families who came together with Lionel, under a secret societal name of "Veritas", to welcome the "Last Son" to Earth. Chloe and Lana discover Lionel's actions, so they take Kara to Jor-El, who restores her memory; with her powers returned, Kara saves Clark. Patricia Swann gives Clark her father's journal; later, Lex has Patricia killed and a pendant she was wearing—which depicted the Veritas symbol—delivered to him.
"Veritas" Kelly Souders & Brian Peterson James Marshall 27. mart 2008 3.84[6] 15
Brainiac propositions Kara at the farm, but she refuses; Brainiac warns Kara, and Clark, that not working with him will cause people to get hurt. Jimmy and Lois work together to uncover the truth behind Patricia Swann's murder. Lex begins searching for the secret of Veritas with a key he found in Patricia's pendant. Kara attempts to teach Clark to fly, but he is more focused on finding Brainiac, who attacks Lana at the Isis Foundation. In order to save Lana's life, Kara agrees to help Brainiac. Lana is placed in a clinic, stuck in a catatonic state, while Clark and Chloe have no leads as to where Brainiac and Kara are.
"Descent" Don Whitehead & Holly Henderson Ken Horton 17. april 2008 3.49[7] 16
Lex takes Lionel's locket, which holds the second key to the deposit box in Zürich, and then throws him out the LuthorCorp window to his death. Lex soon discovers the key is not where he thought, and heads to the Daily Planet to find it; he also begins having hallucinations of his younger self. Lex finds the key in Chloe's desk, and then fires her. Jimmy and Lois discover that Lionel was murdered. Clark confronts Lex at the mansion, informing him that he has proof Lex murdered Lionel. Lex's assistant destroys the evidence, and discovers Clark's secret. Before she can tell Lex everything, a mysterious stranger kills her.
"Sleeper" Caroline Dries Whitney Ransick 24. april 2008 3.56[8] 17
In order to locate Brainiac and Kara, Clark has Chloe hack into government satellites. The Department of Domestic Security has been monitoring Chloe's activity and, convinced she is a terrorist, convince Jimmy to work with them to bring her down. Clark decides to head to the Fortress to find a way to save Lana, where he learns that Kara is at Krypton trying to warn Clark that Brainiac intends to kill the infant version of Kal-El. The Feds have Jimmy accompany Chloe to a club, which is a front for a security building, to find out who her target is. The Feds catch Chloe stealing satellite images and begin interrogating her. Jimmy shows up and saves her life, and agrees to do whatever Lex wants in exchange for clearing Chloe's name with the government.
"Apocalypse" Al Septien & Turi Meyer Tom Welling 1. maj 2008 3.64[9] 18
Jor-El sends Clark to an alternate reality to show him what the world would be like if he never arrived on Earth. Here, the Kents have a son, Chloe is engaged, Lana married a French philanthropist, Lois is a Pulitzer Prize winning journalist, Kara is the head of the Department of Domestic Security (DDS) using the alias Linda Danvers, and Lex is the President of the United States. In this reality, Clark is unable to prevent Brainiac and Lex from detonating the country's nuclear missiles. After learning the world needs him, Clark is sent to Krypton to prevent Brainiac from killing him as an infant. After stopping Brainiac, Clark and Kara both return to present day Earth.
"Quest" Holly Harold Kenneth Biller 8. maj 2008 3.96[10] 19
The bank teller from Zurich attacks Lex, carving the Kryptonian symbols for "Traveler", "Savior" and "Sanctuary" into his chest. After seeing the symbols, Clark travels to Montreal, where he finds Edward Teague, Jason Teague's father, the only surviving member of Veritas. Edward deems that Clark is no savior and attempts to kill him so that Lex cannot control him. Chloe saves Clark, who in turn saves Edward from Lex, who arrived looking for more clues to controlling the Traveler. Lex returns home and discovers an orb hidden inside the mantle above the fireplace. The orb gives the location of the Fortress of Solitude.
"Arctic" Don Whitehead & Holly Henderson Todd Slavkin 15. maj 2008 3.76[11] 20
Kara informs Lex that he will defeat the Traveler, who is really destined to destroy mankind, and sends him to the Fortress of Solitude. Clark learns that Brainiac has been impersonating Kara, who is actually stuck in the Phantom Zone, and destroys him to finally free Lana from her comatose state. Lana leaves Clark a DVD stating that she is holding Clark back, and the only way for him to help the world is if the two of them are not together. The DDS arrest Chloe just as Jimmy is about to propose marriage; Jimmy goes to Clark and tells him about the deal he made with Lex, also informing him that Lex is headed to the Arctic. Clark arrives at the Fortress just as Lex places the orb onto the crystal control panel, bringing the Fortress down around him and Clark.

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ a b "Smallville Episodes | TVGuide.com". TV Guide. Pristupljeno 9. 7. 2007.
 2. ^ Rich Sands. "Smallville Gets "Fierce" with Top Model Champ". TV Guide. Arhivirano s originala, 7. 3. 2008. Pristupljeno 11. 9. 2007.
 3. ^ "Fracture episode info". MSN. Arhivirano s originala, 2. 2. 2008. Pristupljeno 26. 1. 2007.
 4. ^ "MSN guide for "Hero"". MSN. Arhivirano s originala, 2. 3. 2008. Pristupljeno 24. 2. 2008. Nepoznat parametar |accesdate= zanemaren (predlažemo |access-date=) (pomoć)
 5. ^ Russ T.C. (2008-03-21). "Broadcast TV Ratings for March 20, 2008". Entertainment Now. Pristupljeno 19. 4. 2008. Provjerite format datuma u parametru |date= (pomoć)
 6. ^ Russ T.C. (2008-03-28). "Broadcast TV Ratings for March 27, 2008". Entertainment Now. Pristupljeno 19. 4. 2008. Provjerite format datuma u parametru |date= (pomoć)
 7. ^ Russ T.C. (2008-04-18). "Broadcast TV Ratings for April 17, 2008". Entertainment Now. Pristupljeno 19. 4. 2008. Provjerite format datuma u parametru |date= (pomoć)
 8. ^ Russ T.C. (2008-04-25). "Broadcast TV Ratings for April 24, 2008". Entertainment Now. Pristupljeno 27. 4. 2008. Provjerite format datuma u parametru |date= (pomoć)
 9. ^ Russ T.C. (2008-05-02). "Broadcast TV Ratings for May 1, 2008". Entertainment Now. Pristupljeno 8. 5. 2008. Provjerite format datuma u parametru |date= (pomoć)
 10. ^ Russ T.C. (2008-05-09). "Broadcast TV Ratings for May 8, 2008". Entertainment Now. Pristupljeno 9. 5. 2008. Provjerite format datuma u parametru |date= (pomoć)
 11. ^ Russ T.C. (2008-05-16). "Broadcast TV Ratings for May 15, 2008". Entertainment Now. Pristupljeno 17. 5. 2008. Provjerite format datuma u parametru |date= (pomoć)

Unutrašnji linkovi[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]