Somun (pecivo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sarajevski ćevapčići u somunu

Somun (turski: somun od grčke riječi ψωμίν), također lepina ili lepinja, jeste vrsta peciva bosanske kuhinje od bijelog brašna okruglog oblika, prečnika oko 20 cm i debljine oko 1 cm. Naziv za somun kao pecivo je karakterističan za Sarajevo, dok se izraz somun u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine i drugih zemalja bivše Jugoslavije koristi za vrstu kruha duguljastog izduženog oblika. Somun se služi uz ćevapčiće, sudžukice, pljeskavice, pače ili uz neko drugo tradicionalno jelo bosanske kuhinje.

Somun se za vrijeme islamskog vjerskog mjeseca Ramazana posipa čurekotom, te je obično sastavni dio obroka nakon posta. U nekim se dijelovima Bosne i Hercegovine ova peciva nazivaju i ramazanije.

Čest sinonim za somun je lepinja, mada se zbog oblika, ali i recepture značajno razlikuje od somuna.

Recept[uredi | uredi izvor]

Somun se pripravlja od tijesta sa bijelim brašnom, kvascem, solju i vodom. Peče se u pekarama obično na kamenoj podlozi od vatrostalnog kamena, koja visokom temperaturom omogućava da se brzo ispeče, te time dobija svoj oblik.

Reference[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.