Iftar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Iftar na otvorenom u Egiptu

Iftar (arapski: إفطار‎ doslovno doručak) jest večernji obrok tokom islamskog mjeseca ramazana, odnosno objed koji se uzima u prvi sumrak, neposredno nakon zalaska sunca. Iftarom se završava dan posta, a najčešće se obavlja prije obavljanja večernje molitve akšam-namaza.

Opis[uredi | uredi izvor]

Iftarski meni

Iftar je jedan od značajnijih karakteristika mjeseca ramazana i često se obavlja u sklopu zajednice, gdje se okuplja veći broj osoba kako bi zajedno okončali dan posta. Iftar se započinje odmah nakon nastupanja vremena akšama, odnosno nakon zalaska sunca ispod horizonta. Tradicionalno, ali ne i obavezno, iftar se započinje jedenjem tri ploda datule, jer se to smatra za sunnet, tj. da je tako radio Božiji Poslanik Muhammed. Mnogi muslimani smatraju da je izuzetno pobožno i dobro djelo nahraniti siromašne i ponuditi im iftar, što se također smatra za sunnet.

Prilikom mrsenja, tj. samog početka iftara, muslimani uče sljedeću molitvu:[1]

Allahume inni leke sumtu we bike amentu we alejke tewekkeltu we bi riskike eftartu - O Allahu, postio sam u Tvoje ime, vjerujem u Tebe, oslanjam se na Tebe i mrsim se Tvojom hranom

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]