Sutlijaš

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sutlija sa cimetom

Sutlijaš ili sutlija jeste slatko jelo, tipično za područje Balkana i Turske. Porijeklo riječi sutlijaš vodi od turske riječi süt što na bosanskom znači mlijeko. Ovo jelo je prvobitno bilo rašireno u turskoj kuhinji, a do danas je održano i priznato kao mliječni desert širom svijeta. Osnovni sastojci su mlijeko, riža i šećer. Prema različitim varijantama spravljanja, njena konzistencija varira od područja do područja, kao i njen ukus.

U kuhinjama Zapadne i Sjeverne Evrope u sutliju se posebno dodaju umaci od cimeta ili prženih badema, a u skandinavskim zemljama ona se služi samo povodom novogodišnjih praznika. Jedna od varijanti sutlije pravi se u Danskoj i naziva risalamande, a u koju se dodaje i slatko vrhnje. U mnogim zemljama, ovaj desert se proizvodi i industrijski, te se na tržište isporučuje pakiran u porcijama. Da bi se skratilo dugo vrijeme kuhanja od oko 40 minuta, na tržištu je dostupan i instant-sutlijaš, kojem je potrebno samo dodati vrelo mlijeko i kratko promiješati.

Jedan od načina pripreme sutlijaša je sljedeći: obično se prvo kuha riža u vodi dok ne otpusti škrob. Zatim se ocijedi voda, te se doda mlijeko. Ponovno se kuha sve dok se riža ne zgusne do željene gustoće, te doda šećer i vanilija po želji.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Desert za iftar: Sutlijaš - ukusan, lagan i zdrav, radiosarajevo.ba, pristupljeno 22. februara 2016.