Sveta Tekla

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Freska svete Tekle.

Sveta Tekla (gr. Θέκλα) je bila ranohrišćanska misionarka i propovjednica, legendarna saputnica apostola Pavla.

Ne pominje se u Novom zavjetu, ali se o njoj se naširoko govori u apokrifnom spisu "Djela Pavla i Tekle". I pravoslavna i katolička crkva je poštuju kao sveticu. Pravoslavna crkva je smatra ravnom apostolima ("ravnoapostolna").[1] Srpska pravoslavna crkva je slavi 7. oktobra (24. septembra po starom kalendaru).

Život svete Tekle[uredi | uredi izvor]

Freska Pavla i Tekle iz 6. vijeka, u pećini pored Efesa. Tekla i Pavle su prikazani kao jednake apostolske ličnosti, iste veličine i ikonografski jednake važnosti. Oboje imaju podignute ruke u gestu podučavanja. Neko je kasnije iskopao oči i podignutu ruku Tekle, kako bi naglasio da muškarac ima apostolski autoritet a žena je zasljepljena i ušutkana.[2]

Rođena je u Ikoniji od znamenitih paganskih roditelja. Kao osamnaestogodišnja djevojka bila je vjerena za bogatog Tamirisa, kada apostol Pavle dođe sa Varnavom u Ikoniju da propovjeda u kući lokalnog hrišćanina Onesifora. Tekla je danima slušala apostola Pavla i očarana njegovom besjedom u slavu celibata, odlučila je odbaciti brak.[3] Teklina majka Teokleja je bila očajna optuživši Pavla da im kvari decu i unosi smutnju u njihov grad.[3]

Teklin vjerenik Tamiris, prvi čovjek Ikonije, okupio je masu ispred Onesiforove kuće u kojoj je Pavle propovijedao, zahtjevajući da mu se sudi jer je čarobnjak koji zavodi njihove žene. Pavle je izveden pred rimskog prokonzula, saslušan i potom stavljen u pritvor. Iste noći, Tekla je podmitila čuvara i došla da sluša Pavla u zatvoru.[3] Tekla je uhvaćena, i njena majka je lično zahtijevala da je spale na lomači za primjer, kao vjerolomnicu. Izvedena na lomaču, Tekla je na čudotvoran način uspjela da se spasi.

Tada Tekla ostavi vjerenika, pođe za Pavlom iz Tarsa, i dođe sa njim u Antiohiju propovijedati evanđelje. Umrla je kao mučenica u Seleukiji.

Hrišćanska predanje joj pripisuje čudotvorne moći. Stara pravoslavna crkva u Sarajevu i crkva svete Tekle u Danilovgradu čuvaju dio njenih moći.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Житије св. првомучeнице Текле равноапостолне". Arhivirano s originala, 7. 12. 2009. Pristupljeno 1. 9. 2020.
  2. ^ "John Dominic Crossan: In Search Paul". Arhivirano s originala, 30. 6. 2019. Pristupljeno 1. 9. 2020.
  3. ^ a b c THE ACTS OF PAUL AND THECLA

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]