Tekila

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Različite vrste tekile

Tekila (šp. Tequila) je alkoholno piće prvobitno napravljeno u okolini Tequile, grada u zapadnoj meksičkoj državi Jalisco. Pravi se od biljke agave i obično sadrži 38-40% alkohola, ali postoje i neke vrste od 43–46% alkohola.

Vrste tekile[uredi | uredi izvor]

Tekila se obično proizvodi u pet kategorija:

  • oro ("zlatna") – tekila koja je "mlada i iskvarena", što znači da se karamela, šećer ili glicerin dodaju da sliči okusu starije tequile
  • blanco ("bijela") ili plata ("srebrna") – novo, bijelo alkoholno piće
  • reposado ("odležala") – minimalno 2 mjeseca, ali kraće od godinu dana čuvana u hrastovim bačvama
  • añejo ("stara" ili "određeno godište") – minimalno godinu dana, ali manje od 3 godine u hrastovim bačvama
  • extra añejo ("extra stara")– minimalno 3 godine u hrastovim bačvama.

Proces starenja mijenja boju tekile, ali katkad se neovisno o starosti dodaje karamela kako bi se dobila tamna boja. Što je starija, tekila je tamnija, dok je tek napravljena neobojena.

Pogrešno je shvatanje da neke tekile imaju crva u boci. Crv je zapravo oblik moljca Hypopta agavis koji živi na biljci agavi. Nalazak moljca na biljkama tokom procesa proizvodnje rezultira nižom kvalitetom proizvoda.

Konzumiranje[uredi | uredi izvor]

Tekila se poslužuje uz malo soli i kriškom limuna. To se zove "tequila cruda", katkad nazvana i "poliži-srkni-posiši" (odnosi se na način kombinovanja sastojaka). Osoba koja pije ovlaži stražnji dio dlana (između palca i kažiprsta) i posoli. Zatim poliže so, popije tekilu i posiše limun. So ublažava žestinu tekile, dok voće uravnotežuje i začinjava ukus.

U Njemačkoj i još nekim državama umjesto soli i limuna koristi se cimet i kriška narandže. Kao i druga alkoholna pića, tekila se koristi u razne svrhe.