Tetrazona

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Tetrazona
Spolno nezrela riba
Spolno nezrela riba
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoChordata
RazredActinopterygii
RedCypriniformes
PorodicaCyprinidae
RodPuntius
VrstaPuntius tetrazona
Bleeker, 1855

Tetrazone su slatkovodne ribe iz porodice šarana (Cyprinidae), a porijeklom je iz tropskih voda ostrva Sumatre, Bornea i Malajskog poluostrva, a prijavljeni su susreti sa ovom vrstom i u Kambodži. Tetrazone trenutno pripadaju rodu Puntius, ali su zbog velike morfološke sličnosti tokom prošlosti prebacivani iz roda u Barbus u rod Puntius i obrnuto. Vremenom su se raširile po većem dijelu Azije, tako da je danas vrlo teško odrediti prirodno stanište ove vrste. Sve vrste roda Puntius su omiljene akvarijumske ribe, a u Evropu su prvi put uneseni 1935. godine preko Hamburga. [1]

Opis[uredi | uredi izvor]

U akvarijumskim uslovima dostiže maksimalnu dužinu od 6 cm. Tijelo je spljoštenih bokova i visoke grbe. Na gornjoj usni imaju četiri mala brčića. Boja tijela pokrivenog krupnim krljuštima je žutozlatne osnove. Tijelom se protežu četiri vertikalne pruge crne ili zelene boje, po kojima je riba dobila ime (tetra - četiri). Korijen leđnog peraja je tamnozeleno ili crno, a pri vrhu prelazi u purpornocrvenu boju. Peraja su crvena, sa izuzetkom žutih trbušnih peraja. Na mužjakovom repnom peraju ističu se crvene žbice. Spolni dimorfizam je očit. Boje mužjaka su intenzivnije od ženkinih, naročito za vrijeme udvaranja i mrijesta. Ženke su uvijek veće od mužjaka i šire u struku. Tetrazone na gornjoj usni imaju četiri mala brčića.

U akvarijumu[uredi | uredi izvor]

Za gajenje u akvarijumu traži temperaturu vode od 20 do 26 °C. Idealna voda je tvrdoće između 10 i 12° gradi, pH je neutralan, a voda je bogata kisikom. [1] U njihovom prirodnom staništu, relativno malim barama, dolazi do naglih promjena hemizma vode, što je navelo tetrazone da se prilagode preživljavanju u raznim nepovoljnim uslovima. Tetrazonama godi češće mijenjanje 1/4 akvarijumske vode. Tetrazone su vrlo temperamentne i živahne ribe. Da bi se u potpunosti uživalo u njihovim igrama, potrebno im je pružiti dovoljno dugačak akvarijum, sa dovoljno zasađenim prostorima za skrivanje i otvorenim prostorima za plivanje. Jako su društvene ribe i svoje čari pokazuju samo ako se drže u grupama od minimalno 6 primjeraka. Tetrazone plivaju zbijene u jatima, uglavnom sredinom akvarijuma, ganjajući jedna drugu i bezazlene čupkajući drugim tetrazonama peraja.

Tetrazone mogu predstvaljati problem u društvenim akvarijumima u kojima se drže ribe dugih, velastih peraja. Naime, tetrazone imaju običaj juriti te ribe i i grickati im peraja dok ih skroz ne ogole. To se rješava jednostavno odvajanjem tetrazona od tih vrsta (sijamski borac, skalar, guppy) ili dodavanje još tetrazona, koje bi jedna drugoj međusobnom igrom mogle odvući pažnju sa drugih riba. Napadat će sve bolesne ribe, kojima ribe velastih peraja liče zbog slabije pokretljivosti, ali će se izvrsno slagati sa svim živahnim ribama: zebricama, paleatusima, ksifoima i sličnim ribama. Čak će pokušati oformiti jato sa botijama, koje liče na tetrazone zahvaljujući svojim vertikalnim prugama. Hrane se crvićima, račićima i biljnom hranu, a u akvarijumu prihvataju sve vrste kupovne hrane. Tetrazone se nakon hranjenja povlače u uglove akvarijuma i zauzimaju nepomičan dijagonalni položaj, sa glavom okrenutom prema dole. Ova navika često uznemiri akvariste koji nemaju iskustva sa ribom. Nisu proždrljive, ali će rado jesti mladunce živorotki.

Mrijest[uredi | uredi izvor]

Tetrazone postaju polno zrele krajem prve godine života, ali, zavisno od ishrane, neke jedinke mogu dostići polnu zrelost već sa 5 mjeseci starosti. Za uspješno razmnožavanje tetrazona neophodno je matične ribe držati u mehkoj vodi temperature 23 °C. Mrijest treba pokušati samo sa najboljim primjercima riba. U mrijesnu kondiciju se dovode hranjenjem isključivo živom hranom, dobro očišćenim tubifeksom ili krupnim dafnijama. Ribe se stimuliše na mrijest zagrijavanjem vode na 26 °C i obogaćivanjem vode kisikom pomoću vazdušne pumpe. [1] Ženka na mehkolisno bilje polažu 300 do 600 komada ljepljive, tamnožute ikre, preko koje mužjak posipa mliječ. Roditelji će pojesti svu ikru ukoliko se ne odstrane iz mrijesnog akvarijuma. Mrijest traje do 3 sata, a inkubacija 24-30 sati. Mladi propliva poslije 3-4 dana i već je spremna hraniti se tek izvaljenim ličinkama morskog račića po imenu artemija. Pri hranjenju živom hranom mladunci će dobiti boje i odlike odraslih riba već nakon 30 dana.

Odgojena su dva glavna varijeteta tetrazona: zelena tetrazona i žuta tetrazona, uz svijetlu albino formu. Kod zelenih tetrazona pruge su neprimjetne, dok se kod žutih prepoznaju po nešto tamnijoj nijansi žute.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c Ristić, Mihajlo ; 1973, Gajenje riba u akvarijumu