J. R. R. Tolkien

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Tolkin)
J. R. R. Tolkien
Tolkien tokom 1940-ih
Puno imeJohn Ronald Reuel Tolkien
Rođenje (1892-01-03) 3. januar 1892.
Bloemfontein, Slobodna država Oranje
Smrt2. septembar 1973(1973-09-02) (81 godina)
Bournemouth, Engleska
Zanimanjepisac
Jezikengleski
Nacionalnost Ujedinjeno Kraljevstvo
Žanrfantazija
Poznata djela
Djeca
  • John Francis (1917–2003)
  • Michael Hilary (1920–1984)
  • Christopher John (r. 1924)
  • Priscilla Anne (r. 1929)

J. R. R. Tolkin (John Ronald Reuel Tolkien), bio je engleski pisac i pjesnik. Rođen je 3. januara 1892. u Bloemfontejnu (Bloemfontein) u Južnoj Africi. Sa majkom, nakon očeve smrti, se seli u Englesku gdje će se oženiti i raditi do svoje smrti.

Studirao je latinski, grčki ali i gotički i finski. Također, zanimao ga je i staro-engleski, anglo-saksonski, velške pjesme. Svi ovi jezici će ga inspirisati da stvori nove jezike koji su prisutni u njegovim knjigama. Tolkin je studirao u Oxfordu gdje je postao i profesor i jedan od vodećih engleskih i svjetskih lingvista. Bio je borac u Prvom svjetskom ratu.

Tolkin je bio mnogo poznatiji po svojim knjigama nego po svom znanju lingvistike. Kada se vratio iz rata napisao je "Knjigu izgubljenih bajki" (The Book of Lost Tales) koja će biti pretača mitologiji njegove sljedeće knjige "Silmarilion" (The Silmarillion). U ovoj knjizi on će udariti temelje Međuzemske ili Među-zemlja (The Middle-Earth). Ocjenjivajući ispite, 1928, na čistom listu papira napisao je U rupi u zemlji živio je hobit (In a hole in the ground there lived a hobbit). Ovo će biti prva rečenica njegove knjige "Hobit", koja će doživjeti veliki uspjeh. Čitaoci su zahtijevali nastavak.

Tolkin je 12 godina pisao novu knjigu. U početku to je trebala biti samo duža priča ali on je napisao mnogo više- čitavu historiju Međuzemlja, mitologiju koju je počeo opisivati u "Silmarilionu", izmislio je čitave jezike (Konija i Sindarin i drugi). Knjiga se zvala "Gospodar prstenova" i napisana je 1949. To je trebala biti samo jedna knjiga ali su je izdavači razdvojili u tri radi logističkih razloga. To su bile "Prstenova družina" (1954), "Dvije Kule" (1954) i "Povratak kralja" (1955).

Knjige su bile toliko uspješne u Velikoj Britaniji i SAD-u da se Tolkin morao preseliti i promijeniti broj telefona. Umro je 2. septembra 1973. godine. Njegov sin Kristofer je završavao neke njegove knjige i izdavao ih poslije očeve smrti.

Tolkin u svojim knjigama nije prepričavao mitove već je stvarao potpuno nove. Njegovo veliko poznavanje lingvistike pomoglo mu je pri stvaranju jezika naroda u Međuzemskoj. Na bilo kojoj anketi u Velikoj Britaniji oko toga koja je knjiga vijeka "Gospodar prstenova" je uvijek prvi. Najbolji komentar o odnosu Britanaca i ove knjige dao je jedan novinar koji je rekao da se čitaoci dijele za one koji su pročitali "Gospodara prstenova" i "Hobita" i one koji će ga pročitati.

Njegove knjige su dobile i filmsku dimenziju kada je redatelj Peter Jackson sa produkcijskom kućom New Line Cinema stvorio jako uspješnu trilogiju od knjige "Gospodar prstenova". To je ujedno i najnagrađenija trilogija u historiji Američke Filmske Akademije, jer je nagrađena sa 17 Oskara (prvi dio sa 4, drugi sa 2 i treći sa 11). Treći dio trilogije "Povratak kralja" postao je prvi film poslije Titanica, koji je zaradio u svijetu više od jedne milijarde dolara (i treći film u historiji koji je dobio 11 Oskara).