Prstenova družina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Prstenova družina (čvor).

Prstenova družina pojam je iz knjige Gospodar prstenova J.R.R.Tolkiena i označava grupu likova koji su nakon sastanka rasa kod vilenjaka Elronda u Rivendellu odlučili pomoći hobitu Frodu Bagginsu da uništi Jedinstveni Prsten. Ostali članovi Prstenove družine su hobiti Sam Gamgee, Meriadoc Brandybuck (Merry) i Peregrin Took (Pippin), čarobnjak Gandalf, ljudi Aragorn i Boromir, vilenjak Legolas Greenleaf i patuljak Gimli. Jedini član kojeg je družina izgubila tokom svog putovanja u zemlju Mordor je Boromir koji je poginuo u napadu orka kod Parth Galena. Družina se nakon toga razdvojila pa su Frodo i Sam otišli u Mordor, dok je ostatak družine učestvovao u bitkama rata za prsten.