Arwen

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Arwen iz filmskog serijala Gospodar Prstenova

Arwen Undomiel je lik iz Međuzemlja, trilogije koju je napisao Tolkien. Arwen je poluvilenjakinja, i živi tokom Trećeg doba. Nazivana je i Večernjom zvijezdom, zbog svog drugog imena, Undomiel (eng.Evenstar). Postala je kraljica Kraljevsta Arnora i Gondora, udavši se za Aragorna, sina Arathornovog, kralja Gondora. Odbacila je svoju vilenjački besmtrnost da bi se mogla udati za Aragorna i s njim živjeti sretno. Nakon Rata za Prsten, u braku sa Aragornom, imala je sina Eldariona Telcontara i najmanje dvije neimenovane kćerke. Arwena je upoznala Aragorna u Rivendelu, gdje je on živio. On se u nju zaljubio na prvi pogled, ali se ona u njega zaljubljuje tek nakon mnogo godina u Lorienu. Arwen, u filmu Peter Jacksona, Gospodar prstenova, glumi Liv Tyler.