Enti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Enti, drevni narod trilogije Gospodar prstenova

Enti, narod iz trilogije Gospodar prstenova, su ogromno drveće, Pastiri (čuvari) šuma. Enti imaju čast da se zovu prvima jer su stariji čak i od vilenjaka. Oni su izašli iz misli Javane, kraljice zemlje. Istina, na početku su bili jedva nešto drukčiji, nešto svjesniji od običnog drveća. Vilenjaci, koje je zanimalo sve što raste i koji su dok su bili mladi provodili dane tražeći druga im, po inteligenciji srodna bića, Ente uče svojem jeziku. Poslije toga, Enti zaista postaju narod. Enti izvana izgledaju kao drveće, snažni su i čvrsti. Obično su mirni, razmišljaju vrlo polahko i smireno, no kada se naljute u stanju su uništiti čitavu vojsku Orka i Trolova. Kao i vilenjaci, bili su besmrtni, no s vremenom upadaju u nekakav čaroban san i postaju sve sličniji drveću koje čuvaju. Najstariji Ent, a i najstarije biće u Međuzemlju je Drvobradaš. Enti su uništili Isengard i porazili Sarumana. Enti su izumrli u Četvrtom Dobu.Živjeli su u šumi Fangorn.