Morija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Morija ili Khazad-Dum je drevni grad patuljaka iz triologije Gospodar prstenova engleskog autora J.R.R. Tolkiena. Nalazi se u sjeverozapadnom Međuzemlju, u Maglenim planinama. To je bio podzemni grad pun tunela, dvorana, odaja i rudnika. U njemu su živjeli patuljci-dugobradi. Patuljci su u njemu našli dragocjen metal Mithril koji se mogao naći samo u Moriji. U drugom dobu su ih napali Orkovi, ali su uz pomoć Ljudskih konjanika pobijedili. Orkovi su ih ponovno napali 1980, međutim opasnost je vrebala iznutra. Patuljci su kopali preduboko i probudili Balroga. Pobjegli su iz Morije. Pri kraju trećega doba patuljci su obnovili grad no nakon samo 5 godina uništili su ih Orkovi. Prstenova družina je prošla kroz Moriju, te je u njoj Gandalf spao s mosta ali je na kraju uspio ubiti Balroga. Iako je Balrog ubijen, Patuljci se nikada više nisu vratili u Moriju.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]