Peregrin Took

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Peregrin Took je lik iz trilogije Gospodar prstenova. On je bio Hobit, rođen u Trećem Dobu Sunca. Bio je blizak Frodov prijatelj. Krenuo je sa njim na opasno putovanje na kome je trebalo odnijeti Prsten u Rivendal. U Rivendalu je izabran za člana Družine prstena. Nakon što je Gandalf pao u Moriji, nakon raspada družine njega i Merriadoca su zarobili Orci koji su služili Sarumana. Na sreću, uspjeli su da pobjegnu u Fangorn. Tamo su nagovorili Ente da krenu na Izengard. Posle pada Izengarda, Peregrin je sa vaskrslim Gandalfom odjahao u Minas Tirit. Tamo je postao Čuvar citadele u službi Lorda Denetora. Borio se i u poslednjoj bici pred Crnom kapijom sa Aragornom i tamo je ubio jednog Trola. Aragorn ga je oslobodio dužnosti i otišao je u Okrug.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]