Maglor

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Maglor baca Silmaril u more.

Maglor je imaginarni lik iz Gospodara prstenova. Maiglin je sin Feanora. On je bio moćan pjevač , ubrojan u bardove divnog glasa. Zajedno sa ocem Feanorom i sa braćom zakleo se da će goniti Melkora do kraja svijeta zbog Silmarila. Poveo je Noldore iz Neumirućih zemalja u Srednju zemlju. Tamo je osnovao svoje kraljevstvo u Istočnom Belerijandu.

Crtež Maglora.

Njegovo kraljevstvo je preživjelo poraz u Bici iznenadnog plamena. Međutim, ono je uništeno posle Bitke nebrojenih suza. Ali, Maglor je preživio. Zatim je učestvovao u dva Rodoubijanja: razaranju Dorijata i razaranja vilin-naselja u Sirionu. Nakon Rata Bijesnih, od njegove braće preživjeli su samo on i Maidros. Oni su, vezani Zakletvom, ukrali dva Silmarila koji su Valari oteli od Morgota. Međutim, Silmarili su ih pekli ogromnim bolom. Maidros se bacio u vulkan, a Maglor je baca svoj Silmaril u more. Nastavio je da luta pored talasa, pjevajući sa bolom i kajanjem.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


 
Finve
 
Míriel
 
Mahtan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fëanor
 
 
 
Nerdanela
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maidros
 
 
Kelegorm
 
 
Kurufin
 
 
Amras
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maglor
 
Karantir
 
 
Amrod
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kelebrimbor