Turgon

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Turgonova pogibija i pad Gondolina.

Turgon je imaginarni lik iz knjige Silmarilion. On je bio Vilenjak, sin Fingolfina. Imao je brata Fingona i sestru Aredelu. Zajedno sa ocem, bratem i sestrom, došao je u Beleriand na početku Prvog doba. Njegova žena Elenve je poginula u prelasku leda Helkarase. Imao je jednu kćerku, Idril Kelebrindal. Valar Ulmo mu je nadahnuo inspiraciju za stvaranje skrivenog kraljevstva Gondolin. Turgon je krenuo sa vojskom Sindara i Noldora, izgradivši Gondolin 116. godine. Gondolin se nalazio u planinama Ehorijata, u zemlji Dortonion. Gondolin je bio skriven, i Turgon je samo jednom poveo svoje ljude u bitku, vodeći 10 000 vojnika u bitku Nirnait Arnoidad. Nakon smrti Fingona, Turgon postaje Uzvišeni kralj Noldora. Gondolin je izdao njegov nećak Maiglin. Melkorove snage su napale i uništile Gondolin 510. godine. Turgon je poginuo braneći svoj grad.

Porodično stablo[uredi | uredi izvor]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Finve
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Fingolfin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Indis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Turgon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Anaire
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]