Frodo Baggins

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Frodo Baggins je lik iz serijala Gospodar prstenova. Njegove avanture počinju kada mu ujak Bilbo ostavi prsten koji je u stvari Jedinstveni Prsten. Frodo mora odnijeti prsten u Rivendal, ali ga gone Nazguli. U toku putu vještac-kralj ga ranjava na osmatračnici. Frodo zamalo umire ali stiže u Rivendal gde ga liječe. On biva određen za nosioca Prstena. Napusta družinu kada mu Boromir pokušava oteti Prsten. Zajedno sa Samom Gamgeeom putuje u Mordor skrivajući se u divljini. Uzeli su Goluma za vodiča ali ih je izdao i Frodo zamalo nije poginuo kada ga je Seloba napala. Froda je nadvladao prsten u dubinama planine Usuda, ali Frodu je Prsten oteo Golum i on je sa Prstenom slučajno pao u vulkan. Nakon pada Saurona Frodo je otisao u Neumiruće Zemlje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: