Finrod Felagund

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Finrod Felagund je imaginarni lik iz Tolkinovih djela. Finrod Felagund se pojavljuje u knjizi Silmarilion. On je bio Vilenjak koji je živio u Prvom dobu sunca. Njegov otac je Finarfin. Finrod je slijedio Feanora u pohodu na Srednju zemlju sa svojom braćom i sestrom Galadrijelom, iako je njihov otac ostao u Valinoru. Finrod je od Valara Ulma dobio inspiraciju da sagradi skriveno kraljevstvo Nargotrond. Nargotrond se nalazio u zapadnom Beleriandu, i bio je najveće kraljevstvo Vilenjaka u Prvom dobu. On je prvi od Vilenjaka sreo ljude i sklopio prijateljstvo sa njima. Tokom bitke Iznenadnog plamena, Finord se našao u opasnosti, opkoljen Orcima. Edain Barahir ga je spasao, a Finrod mu je dao jedan smaragdni prsten i obećao mu je da će uvijek pomoći njemu i njegovim naslednicima. Nakon nekoliko decenija, Beren, sin Barahirov, je došao da moli za pomoć kralja Finoroda. Naime, Beren je po nalogu Tingola od Dorijata morao da otme jedan Silmaril od Melkora da bi dobio ruku Tingolove kćerke Lutijene. Finrod je pristao da mu pomogne, iako su se u njegovom dvorcu nalazili Kelegorm i Kurufin, sinovi Feanorovi, koji su se zakleli da će progoniti svakoga ko pokuša da zadrži Silmaril za sebe. Kada je Finrod pitao svoje ljude ko želi da pođe sa njim, samo desetorica su pristala. Beren i Finrod su napredovali prema Angbandu, kada ih je na Ostrvu vukodlaka zarobio Sauron. Sauron je slao vukodlaka da svake noći proždere jednog od njih, sve dok ne otkriju svoje namjere i identitet. Desetorica Vilenjaka su bila pojedena, ali je Finrod zaklao vukodlaka zubima, iako je i sam poginuo. Kada je Lutijena došla, porazila Saurona i oslobodila Berena, Beren je napravio grob za kralja Finroda Felagunda. Finrod je kasnije vaskrsnuo u Amanu, i oženio se Vilenjakinjom Amarie.

Porodično stablo[uredi | uredi izvor]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Finve
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Finarfin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Indis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Finrod Felagund
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6. Olve
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Earven
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]