Melkor

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Melkor je izmišljeni prvi mračni gospodar iz knjige Silmarilion. Melkor je jedan od Valara. Njegov posjed su tmina i hladnoća. On je podigao zla kraljevstva Utumno i Angbad tokom Prvog Doba Zvijezda i stvorio mnoga zla bića, vampire Orke, Vukodlake, Balroge. Njegove zle legije su harale svijetom. Duga i moćna su bila njegova zla dijela: uništio je Drveće Valara, ukrao Silmarile, ubio je mnoge Vilin gospodare. Iako su ga vilin gospodari bili opsjedali neko vrijeme on ih je porazio. Jedan Silmaril mu je ukrao Beren Ehramion sa vilin devom Lutijenom . Melkora su konačno porazili Valari u Ratu Bijesnih uz pomoć Vilenjaka, Ljudi, Orlova, Patuljaka i Majara. Melkor je istjeran iz krugova svijeta.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: