Kelegorm

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kelegorm je imaginarni lik iz knjige Silmarilion. On je jedan od sinova Feanora. Rođen je u Neumirućim zemljama. Nakon što je Melkor ukrao Simarile on se sa braćom i ocem zakleo da će goniti Melkora i svakoga drugog ko im otme Silmarile. Poveli su Noldore u Srednju zemlju. Učestvovao je u Rodoubijanju Telera u Alvakvondeu. U Srednjoj zemlji Kelegorm je sa bratom Kurufinom osnovao kraljevstvo u Himladu. Posle Bitke Iznenadnog Plamena njihove zemlje su opustošene i oni su otišli u vilin-kraljevstvo Nangotrond, kod kralja Finroda Felagunda. Međutim, kada se Lutijena, kći Tingola, kralja Dorijata, srela sa Kelegormom I Kurufinom, Kelegorm se zaljubio u nju i zatvorio ju je. Lutijena je uspjela da pobjegne i otišla je kod svoje ljubavi, Berena, čovjeka iz kuće Beorove. Berenu je Tingol, Lutijenin otac, dao zadatak da od Melkora otme jedan Silmaril od Melkora i da mu ga preda. Kelegorm i Kurufin su, ljubomorni i vezani Zakletvom, pošli da ubiju Berena. Beren ih je savladao i oni su pobjegli u divljinu. Učestvovali su u Bici Nebrojenih Suza, gdje su Vilenjaci, Ljudi, i Patuljci potučeni do nogu, ali su preživjeli. Kelegorm, Kurufin i Karantir su poginuli, tokom drugog Rodoubijanja, napada na Dorijat.


 
Finve
 
Míriel
 
Mahtan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fëanor
 
 
 
Nerdanela
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maidros
 
 
Kelegorm
 
 
Kurufin
 
 
Amras
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maglor
 
Karantir
 
 
Amrod
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kelebrimbor