Fëanor

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Feanor (Fëanor) je jedan od najvažnijih fiktivnih likova Tolkinove knjige "Silmarilion", u kojoj je opisan kao Vilenjak "najprefinjenijeg uma i najvještijih ruku". Rođen je 4679. godine Drveta, kao jedini sin Finwea i Miriel, a po ocu je imao polubraću Finarfina i Finglofina. Majka mu je dala kvenijsko ime Feanaro "Duh vatre", ali je uvijek bio poznat po sindarinskom obliku ovog imena - Feanor. Njegova titula je bila Vilinkralj Noldora.

Po Silmarilionu, Feanor je zaslužan za stvaranje pisma Tengwar, koji je služio za pisanje različitih vilenjačkih jezika, uključujući Kveniju i Sindarin. Načinio je sedam Palantira, Svevidećih Kamenova i tri Silmarila, zbog kojih je poveo pobunu Noldora i predvodio njihov egzil iz Valinora u Međuzemlje.

4997. godine Drveća, nakon velike Bitke pod Zvijezdama (Dagor-nuin-Giliath) u kojoj je njegova vojska uspjela poraziti armije Morgotha, Feanor sa svojim sinovima vojsku vodi ka Angbandu (Željeznom Zatvoru), Morgothovoj tvrđavi, gdje umire od rana koje mu je zadao kapetan Balroga, Gothmog. Feanor je imao sedam sinova i oni su se zvali: Maidros, Maglor, Karantir, Kelegorm, Kurufin, Amrod i Amras.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor] 
Finve
 
Míriel
 
Mahtan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fëanor
 
 
 
Nerdanela
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maidros
 
 
Kelegorm
 
 
Kurufin
 
 
Amras
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maglor
 
Karantir
 
 
Amrod
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kelebrimbor