Karantir

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Karantir je imaginarni lik iz knjige Silmarilion. On je sin Feanora. Rođen je u Amanu, za vrijeme Godina drveća. Nakon što je Melkor ukrao Silmarile zajedno sa ocem i braćom zakleo se da će goniti Melkora i svakoga drugog ko se usudi da zadrži Silmarile do kraja svijeta. Pošao je u Srednju zemlju i učestvovao je u Rodoubijanju u Alvakvondeu. Kada je došao u Srednju zemlju, doselio se se u Istočni Belerijand. Tamo je osnovao kraljevstvo u zemlji istočno od rijeke Gelion, i ta zemlja je nazvana Tar Karantir, u prevodu ’’zemlja Karantirova’’. Karantir je preživio Bitku Iznenadnog Plamena (Dagor Bragolah) i Bitku Nebrojenih Suza (Nirnait Arnoidiad), iako je njegovo kraljevstvo uništeno posle Bitke Nebrojenih Suza. Učestvovao je u Rodoubijanju kod Dorijata. Tu su sinovi Feanorovi pobijedili, ali su Karantir i njegova braća Kelegorm i Kurufin poginuli.


 
Finve
 
Míriel
 
Mahtan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fëanor
 
 
 
Nerdanela
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maidros
 
 
Kelegorm
 
 
Kurufin
 
 
Amras
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maglor
 
Karantir
 
 
Amrod
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kelebrimbor