Idi na sadržaj

Dol Amroth

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Dol Amroth je grad iz knjige Gospodar prstenova.

Glavni je grad provincije Befalas u južnom Gondoru. Smješten je na rtu zaljeva Belfalas,nasuprot uvale Cobas Heaven. Blizu se nalazi ušće rijeke Crnokorijen i Vilenjačka luka Edhellond. Zidine su štitile Dol Amroth od valova tokom vjetrovitih dana, a unutar samog grada bila je smještena visoka kula po imenu Tirith Aear zajedno s Dvorcem Prinčeva Dol Amrotha koji su vladali Belfalasom. Grb je bio brod u obliku srebrenog labuda,smješten na plavoj pozadini. Bio je poznat po pomorstvu i harfistima(svirali su na Aragornovoj krunidbi). Stanovnici su bili visoki, imali tamnu kosu i sive oči, te znali vilenjački jezik.


Historija[uredi | uredi izvor]

Postoje 2 legende o postanku grada:

  • Prema prvoj priči, prvi Princ Dol Amrotha bio je jedan od Vjernih Numenorejaca koji su napustili Numenor prije nego što je bio uništen i nakon toga su se smjestili u Belfalasu. Bilo je rečeno da mu je Elendil odobrio titulu Princa nakon što je Gondor bio osnovan 3320. godine Drugog Doba.
  • Prema drugoj priči, prvi gospodar Dol Amrotha bio je Galador, koji je živio od 2004. do 2129. godine Trećeg Doba. On je bio sin Numenorejca Imrazora i vilenjakinje Mithrellas, jedne od suputnica Nimrodel od Lothloriena koja se izgubila tokom svojeg putovanja do luke Edhellond. Nimrodelin zaručnik Amroth utopio se u zaljevu Belfalas kada se pokušavao vratiti natrad na obalu kako bi pronašao Nimrodel. Ova verzija priče potvrđuje nam podrijetlo imena i vjerovanje da su Prinčevi Dol Amrotha u sebi imali vilenjačke krvi.

Prinčevi Dol Amrotha vladali su nezavisno Befalasom ali ostali su odani Gondoru. Kao obalni grad, Dol Amroth je bio prva crta odbrane od prijetnje Umbara. Petnaestog princa Dol Amrotha ubili su umbarski Pobunjenici 2746. godine. Njegov nasljednik također je poginuo u bitki pod nepoznatim okolnostima 2799. godine.

Dvije žene iz Dol Amrotha udale su se za vladare velikih kraljevstva Međuzemlja. Finduilas je bila supruga Denethora, Namjesnika Gondora, majka Boromira i Faramira. Druga je bila Lothiriel, sestra prinac Dol Amrotha Imrahila, koja se udala za kralja Eomera od Rohana i iz njihovog braka započela je treća Loza Rohanskih Kraljeva.

Tokom Rata za Prsten, Princ Imrahil od Dol Amrotha vodio je grupu svojih vitezova zajedno sa 700 vojnika u odbranu Minas Tiritha. Zajedno su jahali u pomoć Faramiru tokom opsade Minas Tiritha i borili se u Bitki na poljima Pelennora 15. marta 3019. godine Trećega doba. Nakon bitke, Princ Imrahil je prema Aragornovoj odluci dobio privremenu vladavinu nad Minas Tirithom i za to se vijeme zastava Dol Amrotha vijorila nad Ecthelionovom Kulom. U Bitki kod Morannona 25. marta, vitezovi Dol Amrotha borili su se na prvoj liniji.