Trolovi (Gospodar prstenova)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Trolovi su imaginarna rasa iz trilogije Gospodar Prstenova. Trolovi su stvoreni u Prvom Dobu Zvijezda. Stvorio ih je Melkor,ili Morgoth,zli neprijatelj svijeta. Trolovi su imali ogromnu snagu. Samo su Enti bili snažniji od njih. Bili su elitne jedinice zlih vojski. Nakon Rata Bijesnih i Melkorovog pada,većina Trolova je bila ubijena. Raštrkali su se. Valja napomenuti da su Trolovi bili veoma glupi i da ih je sunce pretvaralo u kemen. Međutim,tokom zlih godina broj Trolova je rastao. Kada se Sauron uzdigao,ponudili su mu svoju službu. Sauron je pristao i postali su njegove sluge. Sauron im je dao lukavost i Trolovi su postali moćniji. Nakon Sauronovog pada svi Trolovi su pobijeni.