Godine Drveća

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Godine Drveća je imaginarno doba iz knjige Silmarilion. Godine Drveća su počele kada je Javana, jedna od Valara, stvorila dava drveta, Telperio i Laurelin koja su isijavala zlatnu i srebrnu svjetlost. Ta je svjetlost bila prelijepa, i razlijevala se po čitavom Valinoru. Međutim, svjetlost su imale samo Neumiruće zemlje, dok je Srednja zemlja bila u mraku. Na Srednjoj zemlji je Melkor sagradio utvrđenja Utumno i Angband i tamo je bilo puno zla i demona. U ovo vrijeme je Aule oblikovao tijela Patuljaka, ali ih je ostavio da spavaju i da se probude tek kada Vilenjaci budu hodili Srednjom zemljom. 10.500 godina drveća je prošlo kada je Varda uzela malo rose Telperiona i otišla na nebo. Tamo je stvorila zvijezde, svjetlucave i lijepe. Kada bi Melkorove sluge pogledale u zvijezde osjećali su bol. Tada se Vilenjaci probudiše u zalivu Kuivienen. Prvo što su ugledali bile su zvijezde i zbog toga najviše vole Vardu, koja ih stvori. Kada su saznali za Vilenjake, Valari su zaratili sa Melkorom i uništili Utumno. Zatočili su Melkora tri doba (jedno doba je trajalo 2,900 godina). Pozvali su Vilenjake da dođu u Valimar i mnogi su došli. Uslijedila su tri duga doba u kojima su Vilenjaci i Valari živjeli u sreći. U to doba stvorena su mnoga najveća dijela Noldora kao Palantiri i Silmarili. Melkor je posle tri doba izjavio da se pokajao i pustili su ga na slobodu. Međutim Melkor je spalio Dva drveta, ubio Finvea, kralja Noldora i ukrao Silmarile. Feanor je poveo Vilenjake u potjeru za Melkorom. Valari su od ostataka drveća stvorili sunce i mjesec. Tako je počelo Prvo doba sunca.