Fingolfin

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Fingolfin je imaginarni vilenjak iz svijeta Gospodara prstenova. On je bio veliki princ, sin Finvea, kralja Noldora. Fingolfin je rođen u Neumirućim zemljama. Kada je Melkor ubio Finvea i ukrao Silmarile, Fingolfin je sa svojim sinovima pošao za Feanorom da goni Melkora. Fingolfina je izdao Feanor. Feanor se ukrcao na brodove i pobjegao, ostavljajući Fingolfina i njegove ljude na obali zaleđenog mora. Fingolfin je sa svojim ljudima uspio da pređe preko leda, iako uz velike gubitke. Kada je Fingolfin stigao u Belerijand osnovao je kraljevstvo u Hitlumu. Nakon Feanorove smrti, postao je Uzvišeni kralj Noldora u Srednjoj zemlji. Nakon poraza Vilenjaka u Bici Iznenadnog Plamena, Fingolfina je obuzelo ludilo. Odjahao je i imao dvoboj sa Melkorom pred kapijama Angbanda. Melkor je ubio Fingolfina, ali ga je Fingolfin ranio sedam puta i posjekao mu nogu.


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]