Glaurung

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Glaurung je imaginarni lik iz trilogije Gospodara Prstenova. Glaurung je bio prvi od Zmajeva. Njega je u Prvom Dobu Sunca stvorio Melkor. Glaurung je tako postao praotac Zmajeva. Nakon sto godina otkad je stvoren, Glaurung je napao Belerijand ali su ga Vilin-gospodari odbili. Melkor nije bio zadovoljan Glaurungom jer je htio da ga pusti tek kada bude u punoj snazi. Nakon dvijesta godina, Glaurung je vodio Orke, Balroge i druge zmajeve protiv Vilenjaka u Bici Iznenadnog Plamena. Glaurung je pobijedio vilin-vojske. Kada je Glaurung razorio noldorsko kraljevstvo Nangotrond, njemu se prikrao Edain Turin Turambar. Turin je ubio Glaurunga, ali je i sam poginuo.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]