Kelebrimbor

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kelebrimor je imaginarni lik iz Tolkinovih dijela. On je bio sin Kurufina, petog Feanorovog sina i jedini poznati Feanorov unuk. Pretpostavlja se da je rođen u Srednjoj zemlji. Nakon Bitke iznenadnog plamena (u Prvom dobu) pobjegao je u Nargotrond sa Kelegormom i Kurufinom. Kada su Kelegorm i Kurufin pokušali da ubiju Berena i Lutijenu, Kelebrimor se odrekao svog oca i ostao je u Nargotrondu. Nakon potonuća Belerianda, Kelebrimor 700. godine Drugog doba osniva vilin-kraljevstvo u Eregionu. Bio je veliki prijatelj Patuljaka Morije. Sauron, prerušen u dobrog duha Atanatara, dolazi kod Kelebrimora i nagovora da da počne kovanje Prstenova Moći. Kelebrimor je iskovao sedam prstenova za Patuljke i devet za ljude. U tajnosti od Saurona, napravio je tri vilin-prstena moći: Vilju, Najru i Nenju. Kada je Sauron iskovao Prsten Moći i zatražio vlast nad Vilenjacima, Kelebrimor je počeo rat. Sauron je uništio Eregion i stavio Kelebrimora na muke. Kelebrimor je odao gdje su sedam i devet prstenova, ali nije izdao tri vilin-prstena, izdahnuvši na mukama.


 
Finve
 
Míriel
 
Mahtan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fëanor
 
 
 
Nerdanela
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maidros
 
 
Kelegorm
 
 
Kurufin
 
 
Amras
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maglor
 
Karantir
 
 
Amrod
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kelebrimbor