Neumiruće Zemlje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

U J. R. R. Tolkienovom legendariju, Aman, također poznat i kao Neumiruće Zemlje ili Blagoslovljeno Kraljevstvo, je dom Valara, i tri roda Vilenjaka: Vanjara, nekih od Noldora, i nekih od Telera.

Unutrašnji smještaj[uredi | uredi izvor]

Geografija[uredi | uredi izvor]

Aman je kontinent daleko na zapadu od Srednje Zemlje preko velikog okeana Belegaera. Otok Tol Eressëa leži odmah kod njene istočne obale. Na kraju Drugog Doba, Aman je maknut sa površine Zemlje u drugo kraljevstvo, i nije više dostupan običnim sredstvima putovanja.

Eldamar[uredi | uredi izvor]

Eldamar je "Vilindom", "obalni region Amana, naseljen Vilenjacima", napisao je Tolkien. Eldamar je bio uključen u Valinor, koje znači "zemlja Valara", ali je bilo pravo eldarinsko ime Amana, prema Tolkienu.

Veličina Eldamara je nepoznata, ali oblast između Zaliva Eldamar i Pelórija je vjerovatno bila bar nekoliko desetaka milja širok; Eldamar se također sastojao od obale Taniquetila i prolaza Calacirya gdje je Tirion bio izgrađen. Obala se vjerovatno nastavljala stotinama milja na sjever do Calacirye.

Zemlja se smatra dobro pošumljenom, ili da bar sadrži oblasti šume, kao što je Finrod ispričao da je "hodao sa svojim ocem pod drvećem u Eldamaru" a i Teleri su trebali drvo da bi gradili svoje brodove.