Orodret

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Orodret brani Tol Sirion, ilustracija.

Orodret je imaginarni lik iz knjige Silmarilion. Orodret je bio Vilenjak koji je živio u Prvom dobu sunca. Finarfin je njegov otac. Orodret polazi u Srednju zemlju, podstaknut Feanorovim riječima. Njegov brat Finrod Felagund ga šalje da brani kulu na ostrvu Tol Sirion. Ovdje Orodret ostaje dok Sauron ne zauzme Tol Sirion. Prije nego što će otići na putovanje sa Berenom, Finrod ga određuje kao svog zamjenika. Nakon Finrodove pogibije, Orodret i zvanično postaje kralj Nangotronda. Kada Turin Turambar de facto preuzme svu vlast u Nangotrondu, Orodret ostaje samo titularno kralj. Pogibija Orodretova se dogodila u bici na polju Tumhalad, kada je Nangotrond pao.Porodično stablo[uredi | uredi izvor]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Finve
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Finarfin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Indis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Orodret
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Earvena