Noldori

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Noldori su izmišljeni rod Vilenjaka iz knjige Silmarilion. Noldori su najmoćniji Vilenjaci za koje su Ljudi znali. Jer oni su napravili Silmarile i iskovali Prstenove Moći. Silni ratovi vodili su se oko ovih dijela. Riječ Noldor znači znanje i zaista Noldori su se najžešće borili da ga steknu. Živjeli su u Neumirućim Zemljama i tada je njihov kralj bio Finve, a njihova sreća velika. Sami Valari su ih podučavali. Oni su prvi pronašli dragulje, napravili vilin dragulje i Palantire. Feanor je bio njihov najmoćniji princ. On je napravio čuvene dragulje Silmarile koji sijaše poput zvijezda na nebu. Međutim,Melkor im je ukrao Silmarile, ubio Finvea i pobjegao u Međuzemlje. Feanor se zakleo da će vratiti Silmarile. Noldori su pošli u Međuzemlje i borili se protiv Melkora u Bici pod Zvijezdama, u kojoj je Feanor poginuo od bičeva Barloga. Nažalost, nisu vratili Silmarile.

Noldori su uzdigli svoja kraljevsta u Belerijandu, Dor Lominu, Hitlumu i drugim oblastima. Dugo su se borili protiv Melkora:tokom pet Doba Zvijezda i Prvog Doba Sunca. Imali su saveznike: Edaine i Patuljke Nogroda i Belegosta. Rat Noldora, Edaina i Patuljaka protiv Melkora nazvan je Rat Dragulja. Međutim, Melkor je na kraju uništio svu njihovu moć. To su bile godine užasa. Na svu sreću,Valari su krenuli na Melkora i porazili ga u Ratu Besnih i Velikoj Bici, ali je borba bila tako silna da je Belerijand pao u more. Tako se završilo Prvo Doba Sunca. U Drugom Dobu Sunca,Noldori su sagradili kraljevstva Lindona, Sivih luka, Mrke Šume i Loriena.Kelebrimor,unuk Feanora je na lukave nagovore Saurona iskovao Prstenove Moci,što je Sauron iskoristio da ga prevari i iskuje Jedinstveni Prsten.Vilenjaci sui napali Saurona ali su bili porazeni. Sauron je poražen tek u Poslednjoj Alijansi od strane Vilenjaka i Ljudi. Poslije Rata Za Prsten Noldori su otišli u Neumiruće Zemlje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]