Melijana Maja

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Melijana Maja je imaginarni lik iz knjige Silmarilion. Melijana je bila majarski duh. Ona je došla u Srednju Zemlju u Prvom dobu Zvijezdane svijetlosti. U šumama Belerijanda naletjela je na kralja telerskih Vilenjaka Elvea Singola. Odmah su se zaljubili jedno u drugo. Elve je promijenio ime u Tingol što znači Sivi Plašt. Sa dijelom njegovog naroda koji ga je još slijedio Tingol i Melijana stvorili su kraljevstvo Dorijat. Melijana je bacila magiju kojom je štitila Dorijat. Dorijat je ostao bezbijedan sve do Prvog Doba Sunca,kada su Noldori ubili Tingola zato što je posjedovao Silmaril. Melijana je,satrta bolom otišla u Neumiruće Zemlje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]