Nazgûli

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Nazguli)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Nazgûli su bili devet kraljeva iz trilogije Gospodar prstenova, koji su rođeni u Drugom dobu sunca. Oni su dobili devet ljudskih prstenova moći od Saurona, ali ih je Sauron prevario i pretvorio ih u utvare. Oni su vremenom postali potpuni Sauronovi robovi. Njihovo fizičko tijelo je izblijedilo, a nisu mogli vidjeti na dnevnom sijetlu. Čeznulu su za mirisom krvi živih i mrzjeli ga. Najmoćniji Nazgûl je bio vještac-kralj od Angmara. Vladao je Angmarom i uništio dunedainsko kraljevstvo Arnor. Kada je Angmar uništen, zauzeo je grad Gondora, Minas Itil, pretvorio ga u mjesto užasa i premimenovao u Minas Morgul. Sauron je ponovo uzeo Nazgule u službu kada se pojavio kao u fizičkoj formi plamenog oka. Kada je Prsten uništen Nazgûli su zauvijek nestali, sunovrativši se u Planinu usuda.