Palantiri

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jedan Palantir.

Palantiri su imaginarne magijske sprave iz trilogije Gospodar prstenova. Palantiri su u stvari bili kugle, stvorene od nekog providnog materijala. Bilo ih je sedam. Omogućavali su da njihovi vlasnici vide dijelove prošlosti, sadašnjosti i budućnosi Srednje Zemlje, kao i da se vlasnici sporazumijevaju mislima. Vjeruje se da je Palantire izradio Feanor, gospodar Noldorskih Vilenjaka. Bio je jako ponosan na njih i ponio ih je u Srednju zemlju kada je gonio Melkora zbog krađe Silamrila. Nakon Rata Bijesnih, raspada Belerijanda i Melkorovog kraja, Vilenjaci su ponijeli Palantire u Tol Eseju, Ostrvo u Neumirućim Zemljama. Kasnije su ih poklonili Dunedainima Numenora. Palantire su nakon potonuća Numenora, spasli i odnijeli u Srednju Zemlju, Elendil, Izildur i Anarion. Palantire su podijelili među sobom Elendilova kraljevstva Arnor i Gondor. Palantiri Arnora bili su smješteni u Amon Sulu i par drugih mjesta, dok su Palantiri Gondora bili u Minas Tiritu, Ozgilijatu, Minas Itilu i Izengardu. Do Trećeg Doba Sunca većina Palantira je nestala: vrhovni Plalantir Ozgilijata je izgubljen u građanskom ratu, Palantiri Arnora su potonuli sa njegovim poslednjim kraljem, Palantir Minas Tirita pripadao je Lordu Denetoru, Palantira Minas Itila dočepao se Sauron, a Palantir Izengarda je koristio izdajnik Saruman. Palantiri su bili opasni. Sauron je od Sarumana napravio svog slugu, zarobivši mu volju Palantirom Minas Itila, a Lordu Denotoru je pomračio um i i Lord Denetor se za vrijeme Rata za prsten spalio. Otada, ko god bi pogledao u Palantir Minas Tirita, vidio bi Lorda Denetora kako vrišti u plamenovima. Nakon pada Saurona i Sarumana, novi kralj Gondora, Aragorn, koristio je Plantir Izengarda da gleda prijatelje u dalekim zemljama.