Idi na sadržaj

Torta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Torta je jedna vrsta slatkog jela. Sastoji se iz jednog ili više horizontalnih slojeva prethodno pečenih kora (često nazvanih "spratovi") između kojih se obično stavlja neka slatka krema ili voće. Vrlo često se torta ukrašava čokoladnom ili nekom drugom glazurom. Naziv torta vodi porijeklo iz kasnolatinskog naziva tōrta što na bosanskom znači okrugli hljeb. Nekad davno pod tortama se podrazumijevalo neke vrsta slatkog hljeba ili kolača sa sirom najčešće u ovalnom obliku. Tačna granica između hljeba, torte i kolača ne može biti jasno određena.

Porijeklo[uredi | uredi izvor]

Neke od najpoznatijih torti su austrijska Sacher torta i Linzer torta, zatim njemačka Schwarzwald torta od višanja te višespratna mađarska doboš torta. U torte spadaju i brojne poznate evropske poslastice kao što je francuska Gâteau St. Honoré.

Za većinu torti zajednički sastojak je nadjev ili fil. Izuzetak su neke francuske torte kao što su Gâteau Mercédès i Gâteau Alcazar. Ako se torta pravi u slojevima sa korama, između njih se nanosi debeli sloj nadjeva a gotovo uvijek se na vrh torte i sa vanjskih strana nanosi krema ili ostatak nadjeva. Brojne evropske torte nemaju kore. U Poljskoj mnogi obični kolači se nazivaju torte, tj. engleski naziv torta se na poljskom jeziku prevodi kao tort a ta riječ je vrlo često korištena i može se na bosanskom prevesti kao kolač u slojevima ili kremasti kolač.

Priprema[uredi | uredi izvor]

Većina torti je okrugla. Za određene načine pripreme torti kao i za posebne prilike mogu se praviti i torte drugih i neobičnih oblika. Pojedinačni komadi torte se nazivaju "šnite" i slično. U nekim državama: Italiji, Njemačkoj, Austriji i drugim često se prave torte oblika polulopte. U zadnjih nekoliko godina počelo se praviti i neke neobične oblike torti kao što je na primjer torta oblika zvijezde, ali se takve torte najviše prave u kućnoj radinosti.

Poznate evropske torte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]