Trešnja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Trešnja
Plodovi trešnje
Plodovi trešnje
Sistematika
Carstvo Plantae
Divizija Magnoliophyta
Red Rosales
Porodica Rosaceae
Rod Prunus
Vrsta P. avium
Dvojno ime
Prunus avium

Trešnja (lat.) Prunus avium) je drvo iz porodice Rosaceae. U nekim krajevima Bosne naziva se još i ašlama ili hašlama.

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Trešnja je listopadno drvo, naraste od 15 do 32 m visoko, a obim stabla iznosi do 1,5 m. Kora drveta je glatka. Listovi su joj jednostavni, ovalni, dugi od 7 do 14 cm, a 4–7 cm široki, mat zelene boje. Cvjeta rano u proljeće, u isto vrijeme kad i lista. Cvjetovi su grupisani u cvatove, od po 2 do 6 cvjetova. Pojedinačni cvjetovi su bijeli sa pet latica. Oprašuju ih pčele. Plod trešnje je crvena bobica, 1–2 cm u promjeru, zavisno o sorti. Zrije krajem proljeća. Unutar ploda nalazi se mala košpica, u kojoj se nalazi sjeme. Duga je 8–12 mm, široka 7–10 mm, a debela 6–8 mm.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Plod trešnje jedu brojne ptice, sisari, a dosta se koristi i u ljudskoj ishrani. Trešnju su poznavali ljudi još u bronzano doba, oko 2000. prije nove ere. U 8. vijeku prije nove ere trešnja se već kultivira u Turskoj i Grčkoj. Danas je trešnja raširena po cijelom svijetu, u mnogobrojnim sortama i varijacijama.

Galerija[uredi | uredi izvor]