Triton (mitologija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Triton, rimski mozaik

Triton (grč. Τρίτων, Tritôn) je grčki bog mora. Na slikama se predstavlja sa čovječjim tijelom i ribljim repom. Tritonovo ime potječe od grčke riječi za "more".

Grčka mitologija[uredi | uredi izvor]

Triton, Fontana dei Fiumi, Rim

Triton je predstavljan kao čovjek sa ribljim repom. Sin je Posejdona i Amfitrite. Poput svog oca, nosi trozub. Ima školjku u koju je puše poput trube da bi uzburkao valove. Njen zvuk je užasan, poput rike divljih zvijeri. Heziod u svojoj Teogoniji govori da Triton sa svojim roditeljima živi u zlatnoj palači u morskim dubinama, na dnu Egejskog mora.

Rimska mitologija[uredi | uredi izvor]

U rimskoj mitologiji također je poznat. Vergilije u svojoj Eneidi donosi da je Mizen, Enejin trubadur izazvao Tritona na takmičenje u sviranju trube. Triton ga je bacio u more zbog taštine. Rimski Triton je sin Neptuna i Salacie.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]