Ultramaraton Vukovar-Srebrenica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Ultramaraton Vukovar–Srebrenica je maratonska trka koju su trčali četvorica trkača u julu 2012. i 2013., na dionici od grada Vukovara u Hrvatskoj, do Srebrenice u Bosni i Hercegovini.

Trka je održana pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba organizovan je "Ultramaraton Vukovar". Ultramaratonci iz Hrvatske su trčali 227 kilometara od Vukovara do Srebrenice. Krenuli su 6. jula u znak sjećanja na žrtve dva grada, kao i na sve nevino stradale u proteklim ratovima.

Mladen Hodak i Duško Štrbac iz Zagreba, Elvir Rakipović iz Osijeka i Mirsad Veladžić iz Daruvara su u pet etapa prešli 227 km između Vukovara (Ovčara) i Srebrenice (Potočari).

2014[uredi | uredi izvor]

6. jula 2014., 8 maratonaca krenulo je prema Srebrenici, na trci dugoj 227 kilometara. Namjera je podsjećanje na stradanje Vukovara i Srberenice, kao i poticanje na rješavanje pitanja nestalih osoba.[1]

2018[uredi | uredi izvor]

Šesti Ultramaraton je održan od 6. do 10. jula u pet etapa (Vukovar/Ovčara – Vinkovci – Brčko - Janja- Zvornik – Srebrenica/Potočari).

Ove godine u Ultramaratonu su učestvovali: Dražen Ćućić, Zmago Horvat, Robert Kasumović, Elvir Rakipović i Duško Štrbac.[2][3][4][5]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]