Vejsil Ćurčić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Vejsil Ćurčić (1868, Sarajevo – 1959, Sarajevo) poznati je arheolog i konzervator koji je dao veliki doprinos arheologiji Bosne i Hercegovine.

Historiju umjetnosti i arheologiju studirao je u Beču, a nakon toga radio je u Zemaljskom muzeju u Sarajevu (1891-1924). Istraživao je nekropole Japoda kod Bihaća, bronzanodobnu gradinu Varvaru kod Prozora, te neolitsko naselje Kraljevinu kod Novog Šehera, neolitsko naselje Butmir, nekropole na Glasincu i sojeničko naselje Donju dolinu kod Bosanske Gradiške. Konzervirao je srednjovjekovne tvrđave |Dobojska tvrđava|Doboj, Blagaj i Maglaj.

Obavio je više arheološko-topografskih istraživanja (Bosanski Petrovac i dr.) a posebno se bavio topografijom stećaka. Bio je direktor Zemaljskog muzeja u periodu 1943-1945. Postavio je Etnografsku zbirku i Zbirku stećaka. Sakupljao je etnografsku građu, posebno predmete drvorezbarstva, oružje, nošnju i pribor za privređivanje. Pisao je o predhistorijskom rudarstvu i metalurgiji. Uradio je monografiju o oružju i narodnom ribarstvu na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Arheološki leksikon Bosne i Hercegovine, Tom I -Sarajevo, 1988