Vibrise

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vibrise kod mačke

Vibrise (latinski: vibrissae), poznatije kao "brkovi", su specijalizirane taktilne dlake (ili kod nekih ptica specijalizirano perje) koje se koje se nalaze oko nosnica, iznad usana, na njušci i na drugim djelovima lica većine sisara.

Anatomija i fiziologija[uredi | uredi izvor]

Vibrise su uglavnom čvršće i deblje od drugih tipova dlaka a nalaze se u specijalnom folikulu unutar kapsule, odnosno sinusa ispunjenog krvlju. Dodirivanje vibrisa dovodi do njihovog savijanja, a krv se kreće unutar sinusa sa jedne strane na drugu. Krv unutar sinusa pojačava djelovanje na mehanoreceptore koji se nalaze na bazi vibrise.

Kod nekih sisara folikule vibrise su okružene mišićnim tkivom koji ih može pokretati, kao što je slučaj kod vibrisa pasa i mačaka.

Funkcija[uredi | uredi izvor]

Vibrise kod foke koje koristi kao čulo dodira pod vodom

Vibrise nude prednost većini životinja kada se ne mogu osloniti na čulo vida pri kretanju ili pronalaženju hrane. Neke životinje aktivno koriste svoje vibrise otkrivajući okolinu u kojoj se nalaze.[1]

Vidre se na primjer pod vodom uglavnom služe vibrisama prilikom kretanja jer im je čulo vida tada znatno oslabljeno.[2]

Vibrise kod ljudi[uredi | uredi izvor]

Termin vibrise se može odnositi i na dlake unutar nosa kod ljudi, ali ove dlake nemaju istu ulogu nego služe samo kao barijera za čvrste čestice u zraku.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 23. 12. 2012. Pristupljeno 17. 7. 2011.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. ^ http://www.dzzp.hr/dokumenti_upload/20110401/dzzp201104011327570.pdf
  3. ^ http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/Vibrissae

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]