Vila Solvay u Lukavcu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Vila Solvay predstavlja najznačajnije dobro graditeljskog i kulturno-historijskog naslijeđa iz austrougarskog perioda na području općine Lukavac, Bosna i Hercegovina. Izgrađena je 1911/12. godine kao zdravstvena ustanova, u blizini stare željezničke stanice. Dolaskom Fritza Millera za direktora kompanije Bosanske tvornice sode Solvay dd. Lukavac dvadesetih godina XX stoljeća, mijenja ulogu i postaje stambena vila, pa je poznata pod nazivom „Vila“ ili „Milerova vila“. Proglašena je 2015. god. za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1]

Historija[uredi | uredi izvor]

Do 1914. godine u vili je bila zdravstvenu ustanovu – „Fabrikspital“ ili „Werks Ambulatorium“, u narodu prozvanu „mala bolnica“ koja je bila opremljena najsavremenijim medicinskim sredstvima toga vremena. Vodio ju je dr. Adolf Hempt, prvi ljekar u Lukavcu. Za vrijeme Prvog svjetskog rata, u tom objektu smješten je stacionar za austrougarske vojnike. Poslije sloma Austrougarske, dr. Hempt se vratio u Lukavac, gdje se ponovo našao na dužnosti glavnog ljekara, do 1922. god. Od kada je naimenovan za direktora fabrike 1926. godine, pa sve do oktobra 1943. godine, u vili je živio Fritz Müller, kao direktor fabrike.

Opis[uredi | uredi izvor]

Tlocrtna osnova vile je pravougaonog oblika dimenzija 19,05 m x 13,80 m, spratnost objekta iznosi Sut+VP+M, a visina do sljemena četverovodnog krova iznosi 10,74 m. Ispred glavnog ulaza na sjeveru, kojeg predstavljaju dvokrilna vrata, dimenzija 1,63 m x 3,20 m nalazi se natkriveni trijem, dimenzija 4,97 m x 2,00 m, koji je sa dvorištem povezan vanjskim stepeništem širine 2,26 m. Fasade objekta nisu stilski strogo definirane, te je moguće raspoznati dekorativne elemente koji odražavaju estetiku secesije, ali i elemente historicističkog dekorativnog programa.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Vila Solvay u Lukavcu". Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 12. 9. 2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]