Vilim III, kralj Sicilije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vilim III
Kralj Sicilije
Vladavina20. februar 1194 - 25. decembar 1194
PrethodnikTankred
NasljednikKonstancija i Henrik I
DinastijaHauteville
OtacTankred, kralj Sicilije
MajkaSibila od Acerre

Vilim III (1190 - 1198) je bio kralj Sicilije od februara do decembra 1194. godine.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Bio je sin sicilijanskog kralja Tankreda i njegove supruge, Sibile od Acerre. Godine 1194. umro mu je stariji brat, Rogerije III, kralj Sicilije, a zatim i otac. Papa Celestin III okrunio je Vilima u Palermu. Vilimova majka, kraljica Sibila, je držala vlast kao regent u njegovo ime.

Međutim, Henrik VI i Konstancija, car i carica Svetog Rimskog Carstva, polagali su pravo na sicilijansku krunu koju je Vilimov otac Tankred bio nezakonito oduzeo Konstanciji. Vilimova majka Sibila nije mogla učiniti mnogo; do oktobra 1194. godine car Henrik je zauzeo veći dio Sicilijanskog kraljevstva.

Svrgnuće[uredi | uredi izvor]

Palermo je pao 20. novembra. Car je Sibili ponudio velikodušne uvjete predaje; Vilim je trebao zadržati grofoviju Lecce, kojom je vladao Tankred prije nego što je uzurpirao sicilijansko prijestolje, a trebao je dobiti i kneževinu Taranto. Sibila je pristala. Vilim je s majkom i sestrama prisustvovao krunidbi Henrika I za kralja Sicilije.

Posljednje godine[uredi | uredi izvor]

Ova minijatura iz 15. stoljeća prikazuje Vilima III kao odraslog muškarca kojeg kastriraju i osljepljuju.

Četiri dana kasnije osujećena je zavjera protiv novih vladara, Konstancije i henrika, te su Vilim i njegova porodica, zajedno s vodećim sicilijanskim plemićima, uhapšeni i poslani u zatvor u Njemačku. Vilimova majka i sestre su bile oslobođene na papino insistiranje, te su živjele u Francuskoj u siromaštvu. O Vilimovoj sudbini se malo zna. Prema nekim izvorima, Vilim je oslijepljen i/ili kastriran. Prema drugim, Vilim je umro u zatvoreništvu nakon nekoliko godina ili je bio pušten i poslan u samostan. Postoji čak i teorija da se vratio u Siciliju pod imenom Tancrdi Palmara, te da ga je Konstancijin i Henrikov sin Fridrik otkrio i pogubio 1232. godine. Kao godina Vilimove smrti se ipak uzima 1198.