Vilim III, kralj Sicilije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Vilim III
William III of Sicily.jpg
Kralj Sicilije
Vladavina 20. februar 1194 - 25. decembar 1194
Prethodnik Tankred
Nasljednik Konstancija i Henrik I
Dinastija Hauteville
Otac Tankred, kralj Sicilije
Majka Sibila od Acerre

Vilim III (1190 - 1198) je bio kralj Sicilije od februara do decembra 1194. godine.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Bio je sin sicilijanskog kralja Tankreda i njegove supruge, Sibile od Acerre. Godine 1194. umro mu je stariji brat, Rogerije III, kralj Sicilije, a zatim i otac. Papa Celestin III okrunio je Vilima u Palermu. Vilimova majka, kraljica Sibila, je držala vlast kao regent u njegovo ime.

Međutim, Henrik VI i Konstancija, car i carica Svetog Rimskog Carstva, polagali su pravo na sicilijansku krunu koju je Vilimov otac Tankred bio nezakonito oduzeo Konstanciji. Vilimova majka Sibila nije mogla učiniti mnogo; do oktobra 1194. godine car Henrik je zauzeo veći dio Sicilijanskog kraljevstva.

Svrgnuće[uredi | uredi izvor]

Palermo je pao 20. novembra. Car je Sibili ponudio velikodušne uvjete predaje; Vilim je trebao zadržati grofoviju Lecce, kojom je vladao Tankred prije nego što je uzurpirao sicilijansko prijestolje, a trebao je dobiti i kneževinu Taranto. Sibila je pristala. Vilim je s majkom i sestrama prisustvovao krunidbi Henrika I za kralja Sicilije.

Posljednje godine[uredi | uredi izvor]

Ova minijatura iz 15. stoljeća prikazuje Vilima III kao odraslog muškarca kojeg kastriraju i osljepljuju.

Četiri dana kasnije osujećena je zavjera protiv novih vladara, Konstancije i henrika, te su Vilim i njegova porodica, zajedno s vodećim sicilijanskim plemićima, uhapšeni i poslani u zatvor u Njemačku. Vilimova majka i sestre su bile oslobođene na papino insistiranje, te su živjele u Francuskoj u siromaštvu. O Vilimovoj sudbini se malo zna. Prema nekim izvorima, Vilim je oslijepljen i/ili kastriran. Prema drugim, Vilim je umro u zatvoreništvu nakon nekoliko godina ili je bio pušten i poslan u samostan. Postoji čak i teorija da se vratio u Siciliju pod imenom Tancrdi Palmara, te da ga je Konstancijin i Henrikov sin Fridrik otkrio i pogubio 1232. godine. Kao godina Vilimove smrti se ipak uzima 1198.