Vladimir Jovanović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Vladimir Jovanović
Rođenje (1971-07-08) 8. juli 1971 (50 godina)
SFRJ

Vladimir Jovanović, novinar, rođen 8. jula 1971. godine, Crna Gora,

Diplomirao politikologiju na Fakultetu političkih nauka. Radio za nezavisni nedeljnik Monitor iz Podgorice.

1990ih, kao beogradski dopisnik, obrađivao vojno-političke i druge treme, uključujući agresiju na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Također bio vojno-politički komentator nedjeljnika NIN, magazina Intervju, specijalizovane agencije na engleskom jeziku V.I.P. news service, te u to vrijeme jedinog nezavisnog srpskog dnevnog lista Naša Borba.

U svojim tekstovima razotkrivao tajne logističke i obavještajne veze koje je Vojska Republike Srpske održavala s zvaničnim Beogradom.

Prvi u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji objavio sistematizirame činjenice kako Armija Republike Bosne i Hercegovine tokom vremena izgrađuje sve uspješnije odbrambene kapacitete i prognozirao kraj vojne dominacije bosanskih Srba.

Jovanović je posebno obrađivao strategijske reference koje je imao Peti korpus Armije RBiH i potencirao osobnu ulogu i sposobnost njegovog zapovjednika Atifa Dudakovića.

U februaru 2007 godine MUP Crne Gore ga uhapsio, jer je to naredio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju s namjerom da bude krunski svjedok u završnici Veselinu Šljivančaninu, majoru JNA, ali je on odbio da svjedoči.

Reference[uredi | uredi izvor]