Vrtoglavica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Vrtoglavica
Optokinetic nystagmus.gif
Horizontalni optokinetički nistagmus, simptom koji može pratiti vrtoglavicu
Klasifikacija i vanjski resursi
ICD-10 H81, R42
ICD-9 438.85, 780.4
eMedicine neuro/
MeSH D014717

Vrtoglavica (lat. vertigo) jeste poremećaj orijentacije koji se manifestira snažnom iluzijom kretanja u prostoru. To je neodređen izraz koji bolesnici upotrebljavaju da bi opisali nekoliko različitih subjektivnih stanja. Uz privid kretanja, često je prisutan i funkcionalni okulomotorički poremećaj (nistagmus), rušenje u stajanju i hodanju i mučnina. Uporne vrtoglavice onemogućavaju normalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti, što donosi nove psihogene tegobe uzrokovane zabrinutošću i strahom, te postaje vrsta invaliditeta. U svakom slučaju ne treba je potcjenjivati jer učestale vrtoglavice mogu biti posljedica nekog težeg oboljenja.


Star of life.svg Nedovršeni članak Vrtoglavica koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.