Vrtoglavica

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Vrtoglavica
Klasifikacija i vanjski resursi
Optokinetic nystagmus.gif
Horizontalni optokinetički nistagmus, simptom koji može pratiti vrtoglavicu
ICD-10 H81, R42
ICD-9 438.85, 780.4
eMedicine neuro/
MeSH D014717

Vrtoglavica (lat. vertigo) jeste poremećaj orijentacije koji se manifestira snažnom iluzijom kretanja u prostoru. To je neodređen izraz koji bolesnici upotrebljavaju da bi opisali nekoliko različitih subjektivnih stanja. Uz privid kretanja, često je prisutan i funkcionalni okulomotorički poremećaj (nistagmus), rušenje u stajanju i hodanju i mučnina. Uporne vrtoglavice onemogućavaju normalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti, što donosi nove psihogene tegobe uzrokovane zabrinutošću i strahom, te postaje vrsta invaliditeta. U svakom slučaju ne treba je potcjenjivati jer učestale vrtoglavice mogu biti posljedica nekog težeg oboljenja.


Star of life.svg Nedovršeni članak Vrtoglavica koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: