Vudu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za vudu u značenju vjerskog obrednog pranja kod muslimana pogledajte Abdest

Vudu (orig. voodoo ili vodou) je religija nastala u zapadnoj Africi. Riječ „voodoo“ je nastala od riječi iz jezika zapadnoafričkih fon-naroda koja znači ‚duh‘ ili ‚božanstvo‘ i vjerovatno je nastala još prije nekoliko hiljada godina. Izraz vudu se danas koristi da opiše nekoliko različitih zapadnoafričkih religija. Vudu pripada tradiciji afričkog naroda Yoruba, ali je u međuvremenu postao hibridna religija sa raznovrsnim afričkim, islamskim, katoličkim ili indijanskim elementima koji su u vudu ušli kroz dolazak robova na Karipska ostrva. Kolonijalni gospodari su nasilno pokrstili veliki broj afričkih robova koji su ipak pokušali sačuvati izvornu religiju koja je za njih predstavljala i važan element kulturnog identiteta. Tako vudu ustvari koristi slike katoličkih svetaca kao zamjenu za afrička božanstva koja imaju slične ili iste osobine.

Vudu se danas aktivno prakticira u Beninu, Dominikanskoj Republici, Gani, Haitiju, Louisiani i Togu. Jako slične religije se prakticiraju na nešto promijenjen način i pod drugim imenom na Kubi (Santeria) i u Brazilu (Umbanda, Macumba, Candomblé). Na Haitiju je vudu priznat kao jedna od državnih religija, dok je u Beninu vudu jedina zvanična državna religija.

Vudu u posljednje vrijeme ima sve više pristalica u cijelom svijetu, prije svega u Africi gdje je lokalno stanovništvo sve više priklonjeno tradicionalnim vrijednostima. Na Haitiju je skoro 100% stanovnika pristalica vudu religije, iako se i njih 90% istovremeno smatra katolicima.

Postoje dva načina za prakticiranje vudua, takozvani ‚rada‘ i takozvani ‚petro‘. Rada je stariji i stoga sadrži i više tradicionalnih elemenata. ‚Petro‘ je po svemu sudeći osnovan krajem 18. vijeka od strane svećenika po imenu Petro koji je po priči koristio opojna sredstva kako bi svoje poklonike doveo do ekstaze.