Vulpix

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vulpix
Opći podaci
Japansko imeロコン Rokon
Redni broj37
Generacijaprva
VrstaVatreni
StepenElementarni
Razvio se iz-
Razvija se uNinetalesa
RazvojVatreni kamen
Visina0,6 m
Težina9,9 kg
SposobnostBljesak vatre (Flash Fire)

Ime Vulpix kombinacija je riječi "vulpes" (ili "vulpine") i "six" = šest. "Vulpes" je latinska riječ koja označava rod lisica u sistematici, a engleska riječ "six" označava broj repova koje Vulpix ima. Isto tako, Vulpixovo ime možda dolazi od Vulkana (grč. Hefestus, Hefestatus), rimskog boga vatre, vulkana i kovača u rimskoj mitologiji. Njegovo japansko ime, Rokon, kombinacija je dviju japanskih riječi, "Roku" i "Kon". "Roku" je japanska riječ za broj šest (šest Vulpixovih repova). "Kon" dolazi od japanske onomatopejske riječi "kon kon" koja opisuje lajanje lisica (Mnoge japanske bajke za djecu pričaju u malenim lisicama imena "Kon"). U početku, Vulpix se, izvan Japana, trebao zvati "Foxfire", što doslovno znači vatrena lisica.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Vulpix je Pokémon koji u potpunosti nalikuje na lisicu, doduše, sa šest uvijenih repova. Pri njegovu rođenju, Vulpix ima samo jedan bijeli rep, koji se, kako Vulpix raste, u korijenu razdvaja na šest jednakih repova. Njegovo krzno i repovi prekrasni su; kako raste, njegovo krzno postaje gušće, mekše i raskošnije. Unutar Vulpixova tijela gori plamen koji se nikada ne gasi. Tokom dana, kada se temperatura povisi, ovaj Pokémon otpušta višak toplote iz svoga tijela u obliku snažnih plamenova da mu se njegovo malo tijelo ne bi pregrijalo.

Ako ga napadne neprijatelj snažniji od njega samog, Vulpix će se pretvarati da je ozlijeđen kako bi prevario neprijatelja, a onda ga napasti kada on to najmanje očekuje. Ako Vulpix nije raspoložen za borbu, pobjeći će prije nego neprijatelj shvati da samo hini ozljedu. Vulpix može slobodno kontrolirati vatru, praveći malene vatrene kugle koje lete oko njega. Vulpix je imun na vatru i Vatrene napade, jer one iscjeljuju Vulpixa nakon što ga udare. Ova je sposobnost jednaka onoj koju ima u videoigrama, Bljesak vatre (Flash Fire), koja mu istovremeno povećava snagu njegovih Vatrenih napada.

Kako bi se Vulpixa razvilo u Ninetalesa, mora se upotrijebiti Vatreni kamen. Doduše, kao i u većini slučajeva kod Pokémona koji se razvijaju kamenjem, ovo će spriječiti Vulpixa da prirodno uči nove tehnike i napade. Zbog toga, igrač mora dobro izabrati trenutak evolucije, i biti siguran da je Vulpix naučio sve napade prije razvoja.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Vulpix je poznat po tome što ga u nekim igrama ima napretek, dok ga u drugima gotovo i nema, ili ga ima, ali u jako malom broju.

U Pokémon Blue, može ga se pronaći u Pokémon vili i duž Staze 7 i 8, ali u Pokémon Red treba se izvršiti razmjena da bi ga se dobilo. Može ga se kupiti u gradu Celadonu, u Pokémon Yellow videoigri. Najčešći je u Pokémon Silver videoigri, gdje ga se može pronaći na Stazama 7, 8, 36 i 37. Vulpixa se uopće ne može pronaći u divljini u Pokémon Gold i Crystal videoigrama. U Pokémon Ruby, Sapphire i Emerald, može ga se pronaći na vrhu Planine Pyre, doduše, u malom broju jer je veoma rijedak. U Pokémon LeafGreen može ga se pronaći blizu grada Saffrona i u Pokémon vili, iako ni tu nije čest prizor. U Pokémon XD: Gale of Darkness, jednog se može ukrasti od Cipher Peon Mesina.

Vulpix ima prosječan Special Attack i Special Defense, ali su mu HP, Defense i Attack veoma slabi, u 20% najnižih u Pokémon svijetu. Kao i većina Pokémona koji se razvijaju kamenjem, Vulpix ne uči nove napade nakon evolucije, bar ne prirodnim putem.

Najčešća tehnika koju se koristi kod korištenja Vulpixa u borbi jest zbuniti protivnika Zbunjujućom zrakom (Confuse Ray), zarobiti ga u Vatrenom vrtlogu (Fire Spin), te zatim koristiti Bacač plamena (Flamethrower).

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

U Pokémon animiranoj seriji, Brock, bivši Vođa Dvorane grada Pewtera i Ashov najbolji prijatelj, dobije Vulpixa od Pokémon uzgajivačice imena Suzy, koja misli da će Brock Vulpixa bolje odgajati od nje same. Otada, Vulpix je postao Brockov zaštitni znak. Brock je smatrao da je Vulpix dobar i snažan Pokémon, ali nije ga smatrao svojim, već je smatrao da ga samo "posuđuje" od Suzy. Mnogo epizoda kasnije, kada je ponovo sreo Suzy, Brock joj je vratio Vulpixa, unatoč njezinu negodovanju, jer je i dalje smatrala da Brock odlično odgaja Vulpixa. Ovaj je postupak mnoge fanove razočarao i iznervirao, jer je Vulpix bio Brockov Pokémon od povjerenja, i njegov najjači Pokémon, jedini koji se može nositi s Ashovim Pikachuom u borbi. Vulpix je imao gotovo najviše borbi tokom svog prikazivanja od svih Brockovih Pokémona. Smatralo ga se Brockovim "Pikachuom". Njegov potpisni napad bio je Vatreni vrtlog.