Idi na sadržaj

Biološka klasifikacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Sistematika)
Poređenje filogenetičkog i fenetičkog koncepta

Biosistematika ili biološka sistematika ili kratko sistematika je nauka o diverzifikaciji prošlih i sadašnjih životnih oblika, srodničkih i drugih odnosa između živih bića tokom vremena. Odnosi se mogu predočiti kao evolucijsko stablo (sinonimi: kladogrami, filogenetsko stablo filogeneze). Filogeneza ima dvije komponente, grananja (prikazuje odnose u grupi) i dužina grana (pokazuje iznos evolucije). Flogenetska stabla vrsta i viših taksona se koriste za proučavanje evolucije osobina (npr. anatomskih ili molekulskih karakteristika) i distribuciju organizama (biogeografija). Bioistematika se, drugim riječima, koristi za razumijevanje historije evolucije života na Zemlji.

Definicija i odnosi sa taksonomijom[uredi | uredi izvor]

John Lindley je dao ranu definiciju sistematike 1830, iako je pisao o "sistematskoj botanici", a ne koristi termin "sistematika".[1]

Godine 1970. Michener i suradnici su definirali "sistematsku biologiju" i "taksonomiju" – termine koji su često zbunjivali i korišteni kao kao sinonimi. Sistematska biologija (u daljnjem tekstu naziva jednostavno biosistematika) je polje koje

  (a) daje naučna imena za organizme,
  (b) opisuje ih,
  (c) čuva njihove zbirke,
  (d) osigurava klasifikaciju organizama, ključeve za njihovu identifikaciju i podatke o njihovoj distribuciji,
  (e) istražuje njihovu evolucijsku historiju, i
  (f) razmatra njihove životne adaptacije.

Ovo polje sa dugom istorijom, u posljednjih nekoliko decenija, doživjelo je značajnu renesansu, prvenstveno u odnosu na teorijske sadržaje. Dio teorijkog materijala ima veze sa evolucijskim područjima (teme e i f), a ostatak se posebno odnosi na problem klasifikacije. Taksonomija je dio sistematiku koji se bavi gornjim temama od (a) do (d). Evropljani imaju tendenciju da koriste termine "sistematika" i "biosystematika" za proučavanje bioraznolikosti u cjelini, dok Amerikanci isti sadržaj označavaju kao češće koriste "taksonomija".[2] Međutim, taksonomija, a posebno alfa taksonomija, podrazumijeva mnogo specifičniju identifikaciju, descripciju i imenovanje (tj. nomenklaturu) organzama,[3] dok se "klasifikacija" fokusira na postavljanje organizama unutar hijerarhijske grupe u kojoj su prikazani njihovi odnosi sa drugim organizmima. Sve ove biološke discipline se mogu odnositi i na izumrle i postojeće taksone organizama.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ Wilkins, J. S. What is systematics and what is taxonomy? Arhivirano 27. 8. 2016. na Wayback Machine. Available on http://evolvingthoughts.net.
 2. ^ Brusca R. C., Brusca G. J. (2003): Invertebrates (2nd ed.). Sinauer Associates, Sunderland, Mass. : p. 27
 3. ^ Fortey R. (2008): Dry store room No. 1: The secret life of the Natural History Museum, Harper Perennial, London, ISBN 978-0-00-720989-7 .